..... Inici | Ràdio | Recerca

La causa amaziga: Actes a Barcelona

by 10:55 0 comentaris
Itacat fa ressò de dos actes relacionats amb la causa amaziga

Dissabte 16 de febrer, Passatge Madoz, 6, Pral. Plaça Reial, Barcelona: 

Xerrada "La lluita del poble tuareg i la intervenció de França a l'Azaad"


Dissabte 23 de febrer, a la sala Raval del CCCB: 

La presentació al CCCB del llibre de Josea Sarrionadia "Som com moros dins la boira"


Som com moros dins la boira? (Moroak gara behelaino artean?) és un llibre diferent de Joseba Sarrionandia. Bassat en la curiositat despertada per Pedro Hilario Sarrionandia, autor de la primera gramàtica de l’idioma amazigh, es tracta d’una obra d’assaig plural i sòlida. A l’obra hi trobaràs alguns personatges històrics i reflexions sobre les guerres colonials, confessions personals i idees polítiques, biografies curioses i passatges increïbles, idees sobre els idiomes…
Som com moros dins la boira? neix de la trobada de l’escriptor amb el franciscà Pedro Hilario Sarrionandia, nascut a Garai, prop d’Iurreta, possiblement parent de l’escriptor. Hilario Sarrionandia és la primera persona que va sistematitzar la gramàtica de la llengua amazigh, originària del Nord d’Àfrica, sotmesa després a l’àrab i a la colonització francesa i espanyola, però que encara es manté en comunitats des de l’Egipte fins Mali, sobretot a la Cabília argelina i al Rif.
L’autor intenta reconstruir la seva biografia, tracta d’entendre per què un basc fa això i, finalment, comprendre la llengua amazig. Al llibre, assegura l’editor Pello Elzaburu de Pamiela, s’associen el Sarrionandia narrador i el pensador; la seva extraordinària capacitat per explicar i la seva profunditat intel·lectual i el coneixement enciclopèdic. La lingüística, la història de l’imperialisme i la galeria de personatges bascos embolcallen una obra rica i suggerent que propicia un munt de reflexions, com el plurilingüisme inevitable que defensa Sarrionandia davant els monolingüismes de qualsevol idioma.
Pol·len edicions i Pamiela, preparen la seva edició catalana. Segueix les novetats del projecte al blog.

Maria Dantas

Developer