..... Inici | Ràdio | Recerca

Documental: ‘El caso Sarayaku’

by 13:47 0 comentaris
Itacat recomana

Proyección del documental El caso Sarayaku, de Arturo Hortas, y posterior debate sobre la problemática de la extracción de riquezas naturales en territorios de las comunidades indígenas.


Projecció del documental El caso Sarayaku, d'Arturo Hortas, i posterior debat sobre la problemàtica de l'extracció de riqueses naturals en territoris de les comunitats indígenes.
El caso Sarayaku denuncia com al 2002 l'argentina Compañía General de Combustibles (CGC), acompanyada per l'exèrcit equatorià, va entrar il·legalment en territori de la comunitat indígena Sarayaku(província de Pastaza, Equador) i va enterrar 1500 Kg d'explosius. El cas va arribar a la Comissió Interamericana de Drets Humans, creant un precedent històric en la defensa dels drets indígenes. La Constitució i el conveni 169 de l'OIT determinen que s'ha de realitzar consulta prèvia, lliure i informada als pobles indígenes abans d'iniciar tasques d'explotació.

Intervenen en el debat posterior Joan Martínez Alier, coordinador europeu del projecte EJOLT (Environmental Justice Organisations Liabilities and Trade), Antoni Pigrau, director del Centre de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), de la Universitat Rovira i Virgili, i Arturo Hortas, director del documental. Modera Leah Temper, de l'EJOLT.

PROJECCIONS: 


Dia / Hora: Dimecres, 27/02/2013, 19:00 H
Lloc:
Casa Amèrica Catalunya, carrer Portal de l'Àngel, 24, 2º,2ª, Barcelona.

Dia / Hora:
Dimarts, 05/03/2013, 19:30 H
Lloc:
Carrer Còrsega 299, entresòl 08008 Barcelona.

Cinema Documental de l'Arturo Hortas 

“Sucumbíos Tierra sin Mal” 

"Els habitants d’aquesta terra peregrinaven eternament en busca de la “Terra sense Mal”, un lloc on tinguessin abundància d’aliments i pau entre la seva gent. Al 2011 es cumpleix un segle de la primera extracció de petroli a l'Equador. A Sucumbíos va començar al 1967, afectant a cinc nacionalitats indígenes. Una d’elles és el Pueblo Cofán."
Direcció, producció, guió i muntatge: Arturo Hortas
Ajudant de direcció: Helena Sala
Producció executiva: Asociación Cultural Ecozine
Càmera: Helena Sala, Andrea Cianferoni, Javier Estella, Arturo Hortas
Música: Uqueseyoenga, Mercedes Sosa, Mastretta, Second Bounze, Mª José Hernández, Daniel Canelo, Arturo Hortas
Amb el suport : Gobierno de Aragón, Fundación CAI, Ayuntamiento de Zaragoza, Ministerio de Patrimonio de Ecuador, Jefatura Ambiente – Gobierno Provincial de Sucumbíos, ECORAE (Instituto Ecodesarrollo Regional Amazónico del Ecuador), Fundación Kuramai 

“Yasuní, el buen vivir” 

"Aquest documental tracta sobre la problemàtica de la Reserva de la Biosfera Yasuní, a l’Amazonia equatoriana, que alberga el 20% de les reserves de petroli del país. La iniciativa Yasuní ITT sol·licita a la comunitat internacional el 50% dels diners que s’obtindrien amb l’extracció de l’or negre, per a invertir-ho en conservació, investigació i energies alternatives."

Guió, direcció i producció: Arturo Hortas
Vídeo i fotografia: Canal Presidencia Ecuador,Teleamazonas, Red Ángel Shingre
Càmera: Karina Corti, Leah Temper y Arturo Hortas
Agraïment especial a Pocho Álvarez
Música: Miguel Aranda, Second Bounze, Daniel Canelo, Monte solo i Arturo Hortas
Amb el suport d’EJOLT (Environmental Justice Organizations Liabilities and Trade)
Amb el suport de: Asociación Cultural Ecozine, Asociación Cultural Monte Solo i Amazona Viva

Maria Dantas

Developer