..... Inici | Ràdio | Recerca

Les retallades s'estenen a les concertades

by 7:17 0 comentaris
(EUROPA PRESS) La Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat ha retallat en 600.000 euros la convocatòria d'ajuts a les escoles concertades per a l'acollida i l'ensenyament de català als alumnes immigrants de nova incorporació per al present curs 2011-2012. L'ordre de concessió d'ajudes per a l'acollida a les escoles concertades ha disposat un pressupost màxim de 1.002.000 euros, cosa que ha suposat una reducció del 37,5% respecte als 1.602.000 euros habilitats el curs passat.
A més, més enllà dels diners que disposa la Conselleria, la convocatòria d'aquest any ha beneficiat a 55 col · legis catalans, deixant fora a una dotzena per incomplir alguna de les condicions de la subvenció, de manera que la Generalitat ha gastat 750.000 euros del milió plantejat per a aquest curs. El curs passat, les escoles beneficiàries van ser un total de 78, quedant-se llavors fora de l'ajuda 16 centres privats, el que finalment va suposar una despesa de 1.092.000 milions.
De fet, la reducció del pressupost contrasta amb l'augment del nombre d'immigrants a les aules de la concertada en els últims cursos-malgrat una estabilització percentual en el sistema en general al voltant al 13,5% -. Segons dades de la Conselleria d'Ensenyament, en el curs 2009-2010 les escoles concertades i privades van acollir a 23.671 immigrants, una dada que va escalar fins als 25.192 el curs passat i que s'estima al voltant dels 26.000 aquest curs.
No obstant això, en declaracions a Europa Press el director general de Centres Concertats i Privats de la Conselleria, Miquel García, ha remarcat que en cap dels casos s'ha esgotat la partida destinada a l'acollida d'aquests alumnes, cosa que, segons la seva opinió , significa que "no totes les escoles tenen la necessitat" d'aquesta ajuda.
Tantmateix, ha desvinculat la reducció d'aquest ajut de les retallades pressupostàries del Govern i ha insistit que la tendència de les escoles concertades de demanar aquest ajut es dóna a la baixa: "Hem realitzat aquesta convocatòria seguint la previsió que segurament tampoc s'esgotaria ", ha remarcat García, que ha augurat que en els propers anys anirà baixant la demanda.
Aquests ajuts estan destinats a l'atenció dels alumnes immigrants que s'han incorporat al sistema educatiu català obligatori durant els tres últims anys, amb una dotació d'entre 12.000 i 18.000 en funció del nombre d'alumnes acollits. Aquests diners s'ha d'invertir en l'acollida i integració dels immigrants de manera que aquesta sigui totalment gratuïta, així com en l'organització de cursos d'aprenentatge de català amb un mínim de 150 hores. / Font

Maria Dantas

Developer