..... Inici | Ràdio | Recerca

"Yasuní, el Buen Vivir"

by 14:05 0 comentaris

Arturo Hortas, director del documental “Sucumbíos, tierra sin mal”, guanyador del premi Survival International en el Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona 2011, ja està treballant en un nou projecte sobre la població indígena de l'Amazònia equatoriana.

L'equip de Itacat li va entrevistar i ens ha fer cinc cèntims sobre el seu nou documental: 

El Buen Vivir” (Sumak Kawsay, en llengua kichwa) és un concepte integrat en la nova Constitució equatoriana de 2008 i proposa una manera de vida sostenible i respectuosa amb la naturalesa.

La reserva de la biosfera Yasuní, un dels llocs més biodiversos del món, es troba a les províncies de Orellana i Pastaza, en l'Amazonia equatoriana. Un milió d'hectàrees en les quals viuen pobles indígenes: kichwas i waoranis. D'aquests últims, existeixen clans no contactats, els Taggaeri i els Taromenani.

En bona part del Yasuní s'extreu petroli. Una part de la reserva és el bloc ITT, amb una grandària de 200000 hectàrees, format pels camps Ishpingo, Tambococha i Tiputini.

En aquests tres camps, encara sense explotar, es calcula que existeix el 20 % de les reserves de petroli conegudes a Equador, una mica més de 900 milions de barrils.

Un terç de l'economia equatoriana es basa en l'explotació petroliera. La iniciativa Yasuní ITT (presentada per Rafael Correa, President de la República de l'Equador en l'ONU en 2007), proposa la no extracció d'aquest petroli existent en el bloc ITT i sol·licita a la comunitat internacional l'aportació d'un 50% dels diners que obtindria l'Estat equatorià si explotés aquest petroli. Uns 4.600 milions de dòlars que serien administrats pel PNUD (Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament) i s'invertirien en protecció de l'Amazònia, reparació de les zones contaminades, investigació en energies renovables, protecció de pobles indígenes, etc.
Aquest trailer és una petita degustació del segon projecte documental d'Arturo Hortas, director de "Sucumbíos, Tierra sin Mal".

Maria Dantas

Developer