..... Inici | Ràdio | Recerca

L'Orquestra Simfònica Jove de Goiás al Palau de la Música Catalana

by 13:24 0 comentaris
La Jove Orquestra Simfònica de Goiás (Brasil) és una mica més que una formació musical. Vinculada a una escola d'art per a nens i adolescents sense recursos, el sistema d'ajudes que la sustenta
l'ha convertit en una reeixida alternativa al desemparament. L'agrupació arriba a Espanya per a la seva primera gira internacional. Actuarà a Granada i a Catalunya (a Barcelona, al Palau de a¡Música, el proper 4 de Novembre, a les 19 hores i el preu de l'ingrés és de 1Kg d'aliment no perible).
Luiz Ribeiro dos Santos, de 16 anys, estudia violí en el garatge de la seva casa, situada en una inhòspita zona als afores de Goiânia. És un dels integrants més precoços de la Jove Orquestra de Goiás.
Wneveri Johnson era un nen hiperactiu que mossegava als companys de classe, fugia per pujar-se a un arbre i feia impossible la convivència escolar i familiar. El seu trastorn li impedia contenir-se. Ara és concertista de violí. El mateix que Henrique Gabriel, fins a fa uns anys el típic nen problemàtic del col·legi, addicte a la cola i destacat raper; avui està acabant estudis d'Enginyeria alhora que ascendeix en la seva carrera musical.
Johnson, Gabriel i desenes de brasilers com ells deuen la seva transformació personal a l'esforç propi, però també al projecte de la Jove Orquestra Simfònica de Goiás (Comunitat de l'interior de Brasil): una escola, una via professional i en definitiva un salvavides per a xavals desafortunats en una zona no especialment rica del país.
L'orquestra viu aquests dies el seu gran moment. Vuitanta-cinc dels més de cent nois i noies que la componen inicien aquest diumenge la seva primera gira internacional, a Espanya, fins al proper 4 de novembre. La gira arriba de la mà de la companyia Endesa, que des del 2009 patrocina el projecte mitjançant l'organització de concerts i la compra d'alguns instruments. Abans havien de demanar-los prestats.
La formació actuarà en el Auditori Municipal Enric Granados de Lleida (30 d'octubre a les 19 hores) i en els dies següents anirà al Palau de Congresoss de Girona; al Centre Cultural de Caixa Granada d'aquesta ciutat andalusa; a Vila-seca, i, el divendres 4 de novembre, al Palau de la Música de Barcelona. En lloc d'abonar l'entrada, els assistents podran contribuir amb un quilo de menjar (o més). El Banc d'Aliments s'encarregarà de distribuir la recaptació entre els més necessitats d'aquestes poblacions. És la manera de tancar el cercle d'ajuda i gratitud creat en la gira.
Abans de partir, alguns d'aquests músics d'entre 14 i 27 anys van rebre a les seves cases a un grup de periodistes espanyols per explicar-los les seves històries. Tots es van mostrar al principi alguna cosa descol·locats. Entusiasmats i nerviosos. Sobretot, Wneveri Johnson, que ja no és un nen hiperactiu, però sí un jove inquiet. Quan era una criatura i fins i tot després d'arribar a l'edat en què se suposa que s'adquireix “l'ús de raó”, el seu comportament resultava tan difícil de controlar que els mestres cridaven amb freqüència als seus pares perquè anessin a recollir-ho a l'escola; només d'aquesta forma podien seguir amb les classes. Així ho recorda la mare, de nom Hovena: una dona religiosa que ja llavors tocava l'òrgan en una església evangelista de la ciutat de Goiânia, capital de Goiás.

Violoncel·listes de la Jove Orquestra de Goiás en ple assaig de preparació de la seva primera gira internacional a Espanya
Dandara Félix assaja amb el seu oboè a casa dies abans del seu gira per la qual ha ajornat el seu examen d'accés a la facultat de Música en Rio de Janeiro.
Un dia, Hovena va posar un disc i va notar que el seu fill es quedava quiet, com encisat. Va sumar dos més dos i va pensar que tal vegada la pràctica de la música li serviria com a teràpia per aplacar la seva excitació. Va donar en el clau, encara que els inicis van ser complicats. Wneveri tenia vuit anys. La mare li acompanyava a les classes; ho asseia en la seva falda i amb una mà li ajudava a marcar les notes del violí mentre amb l'altra li conduïa l'arc. Així, de pas, contenia els seus irresistibles impulsos de deixar-se anar d'allí. La criatura seguia fent de les seves, però la cosa funcionava.
“De seguida ens vam adonar que la música ho calmava i li obligava a concentrar-se”, diu.
A empentes i rodolons, Wneveri va continuar els seus estudis al mateix temps que aprenia a llegir música i a controlar l'instrument. Fins que va arribar l'hora de definir una ruta per al futur. El pare, mecànic d'automòbils en el taller que té instal·lat en l'habitatge, va intentar introduir-li en l'ofici i li va convertir en el seu aprenent. Però l'alumne li va sortir granota: “No vull estar tot el dia amb les mans tacades de greix”, li va anunciar. “Doncs llavors et poses a estudiar”, va replicar el pare.
Per començar, Wneveri va combinar l'un i l'altre. Quan el treball no estrenyia a l'excés, aprofitava per llegir solfeig sota algun dels cotxes en reparació. Als 16 anys, va penjar la clau anglesa per ingressar en el Centre d'Educació Professional en Arts Basileu França, una escola estatal gratuïta on els nens i els adolescents sense recursos aprenen ball, música, teatre, arts visuals i circ. Encara que la majoria comença als quatre anys i no tria especialitat fins als deu, els escolars graduats en ensenyament bàsic poden entrar mitjançant una prova d'aptitud.
Per mantenir la matrícula, tots han de seguir estudiant i aprovant en els seus col·legis i instituts d'ensenyament general. L'escola d'art no lliura el diploma de llicenciatura si l'alumne no ha aprovat la secundària.
Els estudiants de música del Basileu França poden optar a incorporar-se a la Jove Orquestra Simfònica de Goiás, que és com un apèndix del centre. L'agrupació musical té tres divisions, corresponents a sengles nivells: la C per a principiants, la B per a nois de 14 a 16 anys i l'A, d'habilitació professional. Els alumnes que passen a l'agrupació superior reben un subsidi de 500 reals al mes (uns 200 euros), la qual cosa equival gairebé a un salari mínim (545 reals).
És la Bolsa Orquestra, llançada en el 2005 per l'estat de Goiás per formar i incentivar als joves talents. De no haver estat per aquesta ajuda, segurament Wneveri s'hauria vist obligat a penjar el violí per tornar a prendre la clau anglesa. La seva mare difícilment hauria aguantat el sacrifici, iniciat cada dia aixecant-se a la matinada, a les cinc del matí, perquè el seu fill arribés a temps a l'escola d'arts, situada en el centre de Goiânia, a hora i mitja de casa amb autobús. Per cobrir les despeses, Hovena va muntar un taller de costura en l'habitatge. Guanyava onze reals al dia. Ella assegura que va merèixer la pena.
Ara Wneveri és un jove de 23 anys que roda sol i contribueix a l'economia familiar: amb els diners de la borsa i amb el qual treu tocant en casaments i festes els caps de setmana. Encara té problemes per estar-se quiet i romandre assegut durant els assajos amb l'orquestra. Però, segons Hovena, és una altra persona. “Sense la música, això hauria estat un desastre”, afirma la pacient mamà.

Maria Dantas

Developer