..... Inici | Ràdio | Recerca

Un monogràfic sobre el Caucas, primer número de la nova col·lecció 'Naciografies', del CIEMEN

by 2:30 0 comentaris
'El Caucas. Política i llengües' és una aproximació a aquesta regió a cavall d'Europa i Àsia, amb una mirada molt centrada en les nacions i els pobles sense estat · La publicació inclou textos inèdits d'experts en la matèria i recull articles publicats anteriorment a 'Europa de les Nacions'

El Caucas. Política i llengües és el primer número de la col·lecció Naciografies, una nova sèrie de publicacions digitals monogràfiques que el CIEMEN acaba d'encetar. Aquest volum inicial compta amb textos de tota una colla d'experts en la regió del Caucas d'arreu d'Europa. Així, destaquen les aportacions (amb textos inèdits) d'autors catalans com Marta Ter, especialista en l'actualitat de Txetxènia, o Francesc Serra, professor de Relacions Internacionals a la UAB. També hi han contribuït, igualment amb articles inèdits, Sophie Tournon, doctora en Lletres i Civilitzacions Orientals i investigadora del Centre de Recherches Russes et Euro Asiatiques (CREAA-INALCO) i especialista en la història i actualitat del poble meskhetià, i Arnau Flórez i David Forniès, periodistes i investigadors del CIEMEN. El monogràfic es completa amb un recull de textos publicats anteriorment a Europa de les Nacions i amb traduccions al català de textos publicats originalment en anglès en altres revistes.

Com és habitual en les publicacions del CIEMEN, El Caucas. Política i llengües aporta una mirada centrada en les realitats dels pobles i nacions sense estat d'aquella àrea del món. A banda d'articles sobre casos emblemàtics com els de Txetxènia, Abkhàzia o l'Alt Karabakh, el monogràfic també aborda temes relacionats amb pobles no sempre tan visibles, com els circassians, els balkars, els lesguians o els ja esmentats meskhetians. També s'hi inclou un apartat sobre les llengües del Caucas (una de les regions més diverses del món en aquest sentit) i un petit recull de documents polítics bàsics.

Com explica el president emèrit del CIEMEN, Aureli Argemí, en la introducció d'El Caucas. Política i llengües, la nova col·lecció Naciografies neix "amb el mateix esperit i objectius que donà vida a Altres Nacions", una col·lecció de monogràfics que va existir a la dècada de 1980 i que també publicava el CIEMEN. "El canvi de nom", explica Argemí, "indica que no es tracta d'una mera continuació, sinó d'una proposta renovada. D'una proposta renovada que vol tenir en compte que no ens hem quedat en el passat i que estem atents als canvis de circumstàncies que hi ha hagut també en el món de les nacions sense estat".

La publicació es pot descarregar gratuïtament en aquest enllaç en format PDF.

adroca

Developer