..... Inici | Ràdio | Recerca

Les entitats socials veuen en el racisme un atac a la democràcia

by 14:50 0 comentaris
Les entitats que ahir van convocar una jornada de protesta al passeig de Lluís Companys contra l'augment del racisme van advertir que s'està perdent terreny i que quan es retallen els drets dels immigrants s'afebleix la democràcia. "El racisme no només afecta les persones que ho pateixen en la seva pròpia pell", va alertar Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme. El manifest de la protesta denuncia fins i tot "una ofensiva reaccionària i feixista" i fa una crida a la mobilització contra el deteriorament "de la democràcia i la convivència".

Segons aquestes entitats, el context actual de crisi econòmica adoba el terreny dels discursos racistes i alguns polítics, pensant en les eleccions municipals del mes de maig, ja s'hi han apuntat.

Els convocants denuncien l'ús partidista de la immigració

La protesta d'ahir, que va durar tota la tarda, portava com a lema Diguem prou! Contra el racisme i la xenofòbia, en defensa de la democràcia i, tot i que va ser ideada per SOS Racisme, convocaven fins a una vintena d'entitats. A més, fins a 150 associacions més donaven suport a la concentració i alguns pensadors o artistes més mediàtics també s'hi van afegir. Tot i la llarga llista de convocants i simpatitzants, la concentració va anar atraient gent al llarg de la tarda, però no va ser en cap cas un acte massiu.

Una suma de cultures

L'economista i activista social Arcadi Oliveres sí que hi va anar. Oliveres es va referir a l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió que s'ha publicat aquesta setmana i que avisa que la meitat dels catalans considera que hi ha massa immigrants: "Això demostra una notable ignorància, perquè a casa nostra el fet migratori ha estat sempre positiu", va dir. En aquest sentit, Oliveres va recordar que a Girona hi ha un call jueu, que la sardana és bizantina, que els torrons i els panellets són àrabs i que el Barça el va fundar un suís.

L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo va criticar "les propostes del PP i d'alguns governs d'afegir exigències que no són en la llei i que són absolutament discriminatòries", referint-se a l'anunci del Govern de la Generalitat de donar prioritat a la prova de català per renovar els permisos de residència dels immigrants. El músic Gerard Quintana va reconèixer que la crisi provoca "incertesa" però va denunciar que és un error "culpar el que ve de fora".


Donant suport a l'acte també hi havia els sindicats UGT, CCOO, CGT, USTEC i entitats com ara Amical Mauthausen i la Coordinadora d'Entitats Senegaleses. Des de SOS Racisme van explicar que s'havia inclòs persones del món acadèmic i de la cultura perquè consideren que el racisme posa en perill "el model de societat que defensem".

També hi donava suport l'associació Unitat contra el Feixisme i el Racisme, una plataforma que ha anat recollint el suport de moltíssimes entitats antiracistes per tot Catalunya i que ja està preparant una altra mobilització contra el racisme abans de les eleccions municipals. Possiblement serà a l'Hospitalet, la ciutat més gran on el partit xenòfob Plataforma per Catalunya pot arribar a entrar a l'Ajuntament.

La concentració de protesta d'ahir va començar poc després de les quatre de la tarda al costat de l'Arc de Triomf. Allà es van instal·lar algunes carpes i un escenari per on van passar grups de música de tot tipus i des d'on es van fer parlaments. Al principi de la tarda les activitats anaven destinades als més petits i al vespre van actuar grups com ara Sabor de Gràcia, 9Son i Che Sudaka. /font

adroca

Developer