..... Inici | Ràdio | Recerca

Feminismes decolonials, amb Sara Cuentas | Comunicanvi 2023

by 13:05 0 comentaris
             

La primera sessió del 6è Curs de Periodisme i Comunicació Intercultural #ComuniCanvi 2023, organitzat per l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya, pel grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors i per l’Agència Intercultural ITACAT, amb la col·laboració de la Lleialtat Santsenca i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, es va dur a terme els dies 28 de juliol, en format presencial


Sara Cuentas, periodista, activista i investigadora social des d'una perspectiva feminista decolonial, ens explica com els feminismes decolonials són absents als mitjans de comunicació i durant dues hores ens comparteix una sèrie d'exemples que a la vegada explica en què consisteix el feminisme decolonial, tema del qual és experta.

Sara, nascuda al Perú, d’arrels ancestrals quítxues i guayocundas. Des del feminisme decolonial i l’antiracisme, s’ha implicat en la defensa dels drets humans i els drets de les dones dels pobles originaris. És experta en qüestions de gènere, interseccionalitat i drets humans. Ha treballat per a diversos organismes públics a l’Amèrica Llatina sobre polítiques i programes per a sectors de població en situació d’exclusió social i pobresa. 

És col·laboradora d’El País – Planeta Futur. Entre les seves publicacions més recents hi ha la recerca titulada La verdad está en nuestros cuerpos. Secuelas de una opresión reproductiva o la diagnosi participativa titulada Cuidar para sostener la vida. També és autora de la metodología titulada Análisis Interseccional para el cambio, centrada a enfortir les autonomies i el benestar social i emocional. Ha coordinat l’Escola Feminista Decolonial de la Red de Migración, Género y Desarrollo, i és membre de la Plataforma Diverses 8M. Ha actuat com a investigadora i formadora a diverses entitats públiques i privades sobre polítiques feministes i anàlisi feminista decolonial. Actualment, impulsa accions internacionals per donar suport a la demanda de veritat, justícia i reparació de les dones afectades per les esterilitzacions forçades al Perú.


En aquesta edició, com a tema principal hem aprés com la teoria decolonial està o no present als mitjans de comunicació i quines autores i autors podem llegir perquè els discursos que es construeixen des dels mitjans puguin caminar cap a una visió antiracista. Per aquest motiu, hem comptat amb la presència de grans referents del món de la teoria decolonial des de diferents enfocaments. Com a periodistes i comunicadors cal ser conscients de com i des d’on es genera l’actualitat informativa i avaluar si les fonts compleixen els requisits necessaris per interactuar de manera adient amb les societats complexes i diverses del segle XXI.



OBS

Developer