..... Inici | Ràdio | Recerca

Algoritmes: Entre el clickbait i la notícia | Oyidiya Oji | Comunicanvi 2022

by 20:05 0 comentaris

La cinquena edició del curs #ComuniCanvi, organitzat per l’Associació Intercultural Llatins per Catalunya, pel grup de comunicació de la Xarxa BCN Antirumors i per l’Agència Intercultural ITACAT, amb la col·laboració de l’Espai Societat Oberta i el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, es va dur a terme del 9 al 30 de novembre del 2022, de 10 h a 12 h, en format presencial i virtual. 

En aquesta edició, com a tema principal, es va qüestionar la font periodística i va fer una anàlisi de com es “fabrica” la informació. La sessió va anar a càrrec de l'Oyidiya Oji, Policy and Advocacy Advisor pels drets digitals a la European Network Against Racism (ENAR). El seu treball s'ha centrat en el desenvolupament de la llei d’intel·ligència artificial (AI Act) i en la defensa d’una aplicació dels NAPAR (National Action Plans Against Racism) que tingui en compte els drets digitals. Anteriorment, Oyidiya Oji ha investigat i mapejat projectes de resistència i re-apropiació de la tecnologia, en especial atenció a la IA. 

A l'acte de Comunicanvi es va tractar d'esbrinar si les fonts resten al marge de la colonialitat o no, si afavoreixen el bel·licisme, si utilitzen criteris de raça, gènere o classe o si es practica la censura en determinats assumptes. També es varen preguntar si la majoria de notícies que consumim provenen d’unes poques agències de notícies i si aquestes són independents o si tenen connexions governamentals o d’altra mena. I, finalment, es van plantejar com els algoritmes dels cercadors d’internet filtren i classifiquen les notícies quan l’usuari final fa una recerca. 

En definitiva, durant la sessió es va analitzar la producció de la informació i com s’acaba construint l’imaginari col·lectiu de les societats en base a aquesta. Com a periodistes i comunicadors cal ser conscients de com i des d’on es genera l’actualitat informativa i avaluar si les fonts compleixen els requisits necessaris per interactuar de manera adient amb les societats complexes i diverses del segle XXI.

Redacció

Developer