..... Inici | Ràdio | Recerca

Lectures de poesia: Anabel Torres (Colombia) i Gabriel Alejo Jacovski (Argentina) | 20 maig

by 18:44 0 comentaris


Literatura i escena
20 de maig de 2019 a les 19h.

Casa Amèrica Catalunya, Barcelona
(Carrer Córsega, 299. Entresol)

Una nova sessió de les lectures poètiques de Casa Amèrica Catalunya ens submergeix en la poesia d'Anabel Torres (Colòmbia) i de Gabriel Alejo Jacovkis (Argentina). Un espai per apropar-se als secrets de l'obra de poetes iberoamericans, a diverses sensibilitats, reflexions i preocupacions. A la sessió, conduïda per la poeta Neus Aguado, ambdós autors llegeixen els seus textos i presenten els seus poemaris ¿Y la alegría? i De la ignominia. Viaje del infierno al infierno, respectivament.

"Poesia despullada al màxim de la retòrica, a Anabel Torres no li interessa cantar la bellesa (el seu cant és bell en si mateix). Prefereix furgar en el fons de la condició humana, denunciar els estralls de la crueltat en el món, desarmar la nostra solemnitat amb humor o incomodar el lector amb preguntes agudes (...) ens dóna fidel testimoni de la rebel·lia de la seva ànima, els incendis són indomables."

Lauren Mendinueta

"Gabriel no vol elements superflus, prefereix parlar de la màgia de l'instant, emmarcar una imatge en el temps, reafirmar un record -de vegades amb aroma a tango i milonga-. Són poemes que no obliden el viscut però que no s'enquisten i van cap endavant, afirmant un esdevenir que es vol esperançat. Poemes senzills quan la senzillesa és essència."

Agustí Martínez


Anabel Torres

Poeta, narradora, traductora i intèrpret colombiana (1948). Va viure 15 anys a Holanda i des del 2002 resideix a Espanya. De 1983 a 1987 va ser sots-directora de la Biblioteca Nacional de Colòmbia. Llicenciada en Llengües Modernes i amb un mestratge en Dona i Desenvolupament del Instituto de Estudios Sociales La Haya. Ha estat voluntària durant molts anys per reconegudes organitzacions defensores de drets humans o feministes.

Autora dels poemaris La mujer del esquimal, Las bocas del amor, Medias nonas, Poemas de guerra, En un abrir y cerrar de hojas i Agua herida, entre d'altres. Els seus poemes O estrena patines contra el viento y Los amantes de Teruel, van ser musicats pel compositor Gabriel Sopeña, així com la seva obra de teatre Teatrillo de invierno. És traductora a l'anglès de l'obra de reconeguts poetes colombians com José Manuel Arango i Meira Delmar.

Gabriel Alejo Jacovski

Va néixer a Buenos Aires, Argentina, el 1949. Des de 1976 viu a Valldoreix, Barcelona. És músic i escriptor. Compromès amb la defensa dels Drets Humans, va ser un dels organitzadors dels tres cicles de Teatre per la Identitat a Catalunya i dels sis cicles de Curtmetratges per la Identitat a Catalunya.

Ha escrit i estrenat els monòlegs Alguien, La novia i el poema teatral Ya soy. Ha publicat els poemaris: Del alba al ocaso, amb fotografies d'Héctor Zampaglione, El libro y el poeta, acompanyat d'un CD amb poemes recitats per l'autor i músiques originals de Quicu Samsó i De la Ignominia. Poemes seus apareixen recollits en les antologies TransAtlánticos, Poesía antidisturbios, Poesía y raíces i Amor se escribe sin sangre II. Publica periòdicament al seu bloc https://paramiuncortado.wordpress.com.

Crèdit foto paisatge: Javier Hinojosa

Més informació

.

Developer