..... Inici | Ràdio | Recerca

Martí Gasull, esperem continuar treballant perquè el català sigui un element de cohesió

by 0:39 0 comentaris
Per Omaira Beltrán
Vaig conèixer en Martí en una entrevista que i vaig fer al programa La Veu del Poble de l’emissora de ràdio La Bomba FM el passat 21 de febrer del present any. En aquest espai, dedicàvem els dimarts en exclusiva a parlar de la cultura catalana. En Martí Gasull va venir a presentar l’informeCAT, un dossier realitzat per la Plataforma per la Llengua, que permetia avaluar l'estat del català al món.
Però abans de parlar d'aquest informe, estaven programades les entrevistes de Ileana Simancas, investigadora veneçolana a l'àrea de la cooperació internacional que viu a Catalunya fa només 2 anys i Andrea Daza, periodista, també veneçolana, que va començar a aprendre català al casal català de Caracas. Les dues, convençudes de la importància de conèixer idiomes, parlaven català millor que gairebé qualsevol nadiu. Recordo la cara de felicitat d’en Martí en escoltar la fluïdesa amb que parlaven la llengua del país.
Fins a aquest dia no havia conegut en Martí Gasull, encara que si havia sentit parlar d'ell i del treball que portava a terme. Més endavant, vaig tenir l'oportunitat de reunir-me novament amb ell, per parlar sobre com donar força a l'espai de cultura catalana del programa, que estava tenint molt bona acollida per part dels oients. El més gratificant d’aquest espai era que en acabar la secció moltes persones trucaven per saber com aprendre català, motivades pel fet d’haver escoltat compatriotes seves parlant català en una emissora eminentment llatina.
Al mateix espai, més endavant, van venir com a convidats l'escriptor Víctor Alexandre, l'escriptora argentina Patricia Gabancho, el cantautor català Joan Garriga i molts altres que van fer d'aquest programa, un lloc on la llengua catalana, tal com havia volgut en Martí, es convertís en frontissa que uneix tots els catalans, sense importar el seu origen.

Avui escric aquest article en homenatge a en Martí Gasull. Se n’escriuran molt més, perquè varem ser molts els que varem treballar amb ell, amb el seu equip, i serem molts els qui, en memòria seva, seguirem lluitant per una llengua que hem fet nostra i per un país que volem veure lliure.
I, com tots els qui estem emocionalment implicats amb el procés independentista de Catalunya, m'entristeix que Martí no hagi pogut gaudir de aquests moments tan intesos per Catalunya que just acaban de començar. A partir d’ara, la tasca de la Plataforma serà tan difícil o més que abans i, sobretot, encara més necessària.
Martí, els qui aportem un granet de sorra a la teva gran lluita, esperem continuar treballant seguint el teu exemple. Perquè la llengua és un element de cohesió, que va mes enllà de les fronteres.

Finalment, reproduïm al final de l’article l'entrevista amb en Martí Gasull.


OBS

Developer