..... Inici | Ràdio | Recerca

Somescola.cat convoca concentracions als ajuntaments contra l'atac a la immersió

by 22:45 0 comentaris














Seran dilluns vinent a les set del vespre Centenars de ciutadans es concentren davant dels ajuntaments de Lleida i Girona

La plataforma Somescola.cat, que agrupa Òmnium Cultural i diverses entitats de defensa de la llengua i sindicats d'ensenyament, ha fet una crida perquè dilluns vinent, dia 12, totes les escoles del Principat pengin un cartell que diu: 'Una escola, una llengua, un país' (vídeo). També ha convocat concentracions aquell mateix dia a les 19.00 davant de tots els ajuntaments, per protestar contra la sentència del TSJC i en defens de la llengua a l'escola.

La coordinadora de la plataforma s'ha reunit aquest dilluns per tractar la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que dóna a la Generalitat dos mesos per adoptar mesures per tal que el castellà també sigui llengua vehicular a l'escola. En la reunió, els representants dels sindicats i entitats que engloben Somescola.cat han decidit convocar una concentració el pròxim dilluns, així com avançar un seguit d'accions que ja tenien previstes amb motiu del Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre.

Entre aquestes accions hi ha la realització d'una acció pedagògica als centres perquè els alumnes entenguin la importància de la llengua, per exemple fent una mateixa unitat didàctica a totes les escoles. També es farà una espècie de concurs per tal que tots els estudiants escullin la seva paraula preferida en català i puguin fer dibuixos i murals inspirats en aquesta. D'aquesta manera es pretén que els alumnes siguin conscients de la importància de la llengua per al país, com a element de cohesió social.

I és que segons han explicat tots els representants de la plataforma, tots els actes es faran per deixar palès que la societat catalana dóna suport al model actual en que el català és la llengua vehicular. Han assegurat que el model està funcionant sense problemes, que no es produeixen discriminacions i que es una via per garantir la cohesió social.

Els membres de la coordinadora de Somescola.cat han considerat que tant les sentències del TSJC com les del TS suposen una interferència al sistema educatiu català. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que 'la màxima autoritat del nostre país és el Parlament i no ha de venir ningú a legislar per sobre del que ja han marcat les lleis catalanes', en referència a la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) que estableix el català com a llengua vehicular.

Somescola.cat també ha demanat a tots els ajuntaments que convoquin un ple extraordinari per aprovar la moció proposada per la mateixa plataforma en defensa del model d'immersió lingüística i en contra de la decisió del TSJC. La moció no és nova, és a la pàgina web de l'organització des de l'abril, motivada per les sentències del Tribunal Suprem espanyol del desembre de l'any passat. /font

adroca

Developer