..... Inici | Ràdio | Recerca

Presència catalana a la 'diada castellera' de Mumbai

by 6:13 0 comentaris
Els Castellers de Vilafranca participen en el concurs de govindes a la capital econòmica de l'Índia
La festa de Janmaashtami, la celebració del naixement del déu Krishna, és molt celebrada cada any a la capital econòmica de l'Índia, Mumbai. Un dels elements més originals lligats a aquesta festa, que enguany s'escau el 22 d'agost, és la tradició dels govindes, unes torres humanes molt semblants als castells que només s'alcen aquest dia. Des de 2006 els castellers catalans i indis mantenen relació estable i fruit d'això enguany s'han desplaçat fins a Mumbai dos centenars de membres de la colla més en forma del moment, els Castellers de Vilafranca.
Des del dia 19, aquesta colla ha dut a terme activitats i visites culturals als indrets més representatius de Mumbai, amb una actuació a la Porta de l’Índia inclosa, i ha compartit un assaig amb una de les dues millors colles de govindes, Jai-Jawan Govinda, que han assolit l’estructura de nou pisos i enguany volen provar la de deu. Avui, els Castellers de Vilafranca participen en la diada govinda, on volen intentar un tres de nou amb folre.
Dos dies després de l'actuació, l'expedició catalana tornarà cap a casa, atès que d'aquí a ben pocs pocs dies se celebra la Festa Major de Vilafranca i la tradicional diada castellera./Font

Viatge Índia 
Dues cultures allunyades com són la catalana i la hindú han trobat amb l'activitat tradicional de construir estructures humanes un vincle d’unió. Tan els castells catalans com les construccions que aixequen els indis tenen com a objectiu fer el castell més alt possible i més alt que els altres grup participants. Per aconseguir-ho, el treball en equip, la col·laboració, l’esforç per un objectiu comú són elements presents en les dues cultures.
Els intercanvis ja iniciats fa més de 5 anys han portat a un petit grup de govindes a fer una gira per Catalunya i un altre de Castellers a actuar a Bombai. Aquests intercanvis han estat molt profitosos a nivell de tècnic per part dels govindes, ja que des del viatge a Catalunya han desenvolupat unes millores que els han portat a assolir construccions de 9 pisos i fins i tot a intentar les de 10.
Aquest projecte té com a objectiu portar durant l’agost de 2011 un grup de 180 Castellers de Vilafranca a actuar a la festa del Janmaashtami, únic dia a l'any en el qual s'alcen construccions humanes a l'Índia. L'oportunitat que es presenta aquest any és única, ja que coincideix que la festa del Janmaashtami (variable segons el calendari Hindú) no es sobreposa amb cap de les cabdals diades castelleres que abunden en el mes d'Agost. /Font

Maria Dantas

Developer