..... Inici | Ràdio | Recerca

Els romanesos ja no podran entrar a Espanya sense permís de feina

by 14:40 0 comentaris
Brussel·les aprova el veto d'Espanya a nous romanesos
La Comissió Europea ha donat aquest dijous llum verda al Govern per seguir endavant amb la decisió de reintroducir l'exigència de permís de treball als ciutadans romanesos que vulguin anar a viure a Espanya, un requisit que els va aixecar en 2009.

L'autorització es basa en "les greus alteracions del mercat laboral espanyol" i posa condicions i data límit -fins al 31 de desembre de 2012-, van confirmar fonts comunitàries.

Brussel·les ha advertit que permetrà a les autoritats espanyoles adoptar aquesta mesura però que romandrà "vigilant" per assegurar-se que no es tracta d'una mesura "desproporcionada". Espanya haurà d'informar periòdicament del progrés i impacte de la mesura i l'Executiu comunitari podria retirar l'autorització si considera que no està alleujant la pressió al mercat laboral espanyol o que es tracta d'una iniciativa abusiva.

L'Executiu comunitari també deixa clar en la seva autorització que cap altre dret comunitari dels que gaudeixen els ciutadans romanesos pot veure's afectat per la restricció. Tampoc podrà aplicar-se la mesura als romanesos que ja es troben a Espanya treballant, assalariats o per compte propi, que estiguin inscrits en l'oficina de desocupació, ni als seus familiars.

L'Executiu comunitari ha atès la sol·licitud d'Espanya perquè entén que "l'augment continuat de residents romanesos a Espanya i el seu alt nivell de desocupació ha tingut un impacte en la capacitat d'Espanya per absorbir nous fluxos de treballadors". "La caiguda sense precedents del PIB espanyol, que va baixar un 3,9% entre 2008 i 2010, s'ha traduït en la major taxa d'atur de tota la Unió Europea" (un 21% a Espanya enfront del 9,1% en la UE el juny passat, segons Eurostat), explica la Comissió en un comunicat.

Segons les dades que maneja l'Executiu comunitari, la població romanesa a Espanya va augmentar de 388.000 residents a 823.000 entre 2006 i 2010, i es tracta d'un col·lectiu "fortament afectat per la desocupació", amb una taxa d'atur del 30%. En total, 191.400 treballadors romanesos a Espanya van quedar en desocupació en el primer trimestre de 2011. /font

adroca

Developer