..... Inici | Ràdio | Recerca

Pobles del món

by 4:37 0 comentaris

Els boiximans reben una nova sentència per ser expulsats de les seves terres ancestrals

El govern de Botswana expulsa de les seves cases els boiximans nhago, després que el secretari de presidència comprés un terreny a la zona. El mateix secretari és el director d'una empresa de diamants, en una zona on són abundants. Els boiximans han decidit boicotejar el cens electoral, ja que consideren que el govern no els reconeix com a poble

Els boiximans de Xanagas, al sud-oest de Botswana, estan a l'espera d'una expulsió forçosa de les seves cases, després d'una ordre de desallotjament (que acabava el 31 de juliol) emesa pel govern de Botswana, després que el secretari permanent de Presidència, Eric Molale, comprés una finca en una granja veïna. Els boiximans nharo han advertit que no els mouran de les seves cases si no és "amb l'ús de la força" i denuncien que "han nascut i crescut a Xanagas, però els agricultors venen i construeixen tanques al voltant de les nostres cases i després ens obliguen a marxar".

De fet, l'entrada en escena de Molale ha suposat, segons els residents boiximans, que la seva vida "es converteixi en un infern" i han denunciat joc brut per part del govern: "Ens obliguen a inscriure els nostres fills a l'escola i quan siguem desallotjats passaran a càrrec dels governants", han dit. Les autoritats regionals han declarat que no tenen cap especial intenció a la zona, senzillament "estan ocupant una zona que pertany a una granja" i també afegeixen que el govern local vol "zones productives per poder aconseguir diners pel poble".

La terra dels diamants

Eric Molale, a part del seu càrrec governamental, és el president de la companyia de diamants Debswana, una empresa conjunta entre el govern de Botswana i la multinacional De Beers. De fet, algunes veus asseguren que l'adquisició del terreny ve donat pel fet que la regió del Kgalagadi (on habiten els boiximans) és una de les regions més rica en diamants i des de fa molts anys la seva explotació ha anat en detriment de la qualitat de vida dels boiximans. El 2002 els boiximans de Kalahari, es van veure obligats a marxar violentament de les seves terres a la Reserva de Caça de Kalahari Central, on en aquells moments Molale treballava de secretari permanent del ministeri del govern local.

L'any 2010, el govern de Botswana va autoritzar l'obertura d'una mina de diamants a cel obert en la reserva on abans hi vivien els boiximans. De fet, uns mesos més tard va sortir a la llum un cable de Wikileaks on es revelava que l'ambaixador dels Estats Units a Botswana es mostrava molt preocupat per les condicions de vida que patien els boiximans desplaçats a camps de refugiats, on incrementava la taxa de suïcidis, alcoholisme i infecció del VIH.

Molts conflictes en els darrers mesos

De fet, en els darrers dies els boiximans van anunciar la seva voluntat de boicotejar el cens electoral, a causa de la negativa del govern de proporcionar una taula electoral en les darreres eleccions i pel qual més de 400 boiximans es van quedar sense el seu dret a vot. Segons les declaracions d'un portaveu boiximà, "això demostra que el govern no ens reconeix com a poble, així doncs perquè ens volen comptabilitzar? Que comptabilitzin la seva gent i que ens deixin en pau a nosaltres". També s'ha de destacar la sentència històrica del gener d'enguany, on el Tribunal d'Apel·lacions de Botswana va reconèixer el dret dels boiximans a explotar els pous d'aigua dins del seu terreny. /font

adroca

Developer