..... Inici | Ràdio | Recerca

L'amazic, per fi, oficial al Marroc

by 4:10 0 comentaris
La llengua amaziga ja és oficial al Marroc! Els marroquins i marroquines han votat, l'1 de juliol passat, a favor de la nova Constitució que preveia, entre d'altres canvis, atorgar a l'amazic (tamazight) l'estatus de llengua oficial del Marroc. El reconeixement de l'amazic com a llengua oficial, al costat de l'àrab, ha estat durant dècades una de les demandes prioritàries dels amazics del Marroc i dels actuals moviments socials al nord d'Àfrica. L'ensenyament d'aquesta llengua, a càrrec de l'Institut Reial de la Cultura Amaziga (IRCAM) fundat l'any 2001, va ser introduït fa uns quants anys en algunes escoles primàries del país. Al 2010, es va crear el primer canal de televisió oficial amazic. La llengua, però, no tenia cap estatus legal que li permetés consolidar-se en tots els àmbits de la vida pública del país, igual que l'àrab.
Segons el Govern del Marroc, després d'aprovar la nova Constitució i l'oficialització de l'amazic, la normalització d'aquesta llengua haurà de ser 'mitjançant un procés gradual, a través d'una llei orgànica, que definirà les modalitats de la seva integració a l'ensenyament i als sectors prioritaris de la vida pública, i perquè pugui exercir plenament el seu paper de llengua oficial en el futur'.
Amb aquesta iniciativa, el Marroc serà el primer país de l'Àfrica del Nord a constitucionalitzar l'amazic com a oficial. Val a dir que en aquest país, els amazics representen gairebé la meitat de la població, és a dir, uns 16 milions de persones dividits en tres grans zones al nord, centre i sud, amb tres dialectes diferents. A Algèria, on viuen més de 8 milions d'amazics, des del 2001, l'amazic és reconegut com a 'llengua nacional'.
El col·lectiu amazic resident a Catalunya ha acollit amb gran satisfacció la decisió del Govern marroquí de reconèixer l'amazic com a llengua oficial. Una decisió històrica sens dubte i un pas important en el reconeixement de la identitat dels amazics del nord d'Àfrica, marginats i oblidats durant molt segles.
L'Observatori Linguamón de la Llengua Amaziga (OLILA), creat l'any 2007 per Linguamón-Casa de les Llengües en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Cadis amb l'objectiu de promoure i donar a conèixer la llengua i la cultura amazigues a la societat catalana, ha expressat també la seva satisfacció pel reconeixement de l'oficialitat de l'amazic al Marroc. Amb motiu d'aquest gran canvi, l'Observatori està preparant unes xerrades informatives dirigides al públic català i nord-africà en general per tal d'informar sobre el valor i la importància de l'oficialitat de la llengua amaziga al Marroc./font

adroca

Developer