..... Inici | Ràdio | Recerca

Congrés Internacional sobre Interculturalitat

by 0:26 0 comentaris


Debatint el pensament de Ramon Llull


Ramon Llull és a la literatura catalana el que Shakespeare és a l'anglesa, Dante a la italiana i Goethe a l'alemanya: un geni amb un do per a la llengua i un sublim sentit literari.
La convivència amb persones, tradicions i institucions específiques d'altres cultures es presenta avui com un fet irreversible. Col·loca individus i governs davant de situacions noves que, sense un retorn a una reflexió profunda sobre alguns conceptes socials bàsics, difícilment seran ben resoltes. La immigració forçada i voluntària; oblidar els factors que defineixen la identitat cultural; la multiplicitat de les religions concentrades en un mateix territori; els fonamentalismes religiosos d'algunes cultures; la necessitat de reaprendre a dialogar i a tolerar; la perplexitat davant de les diferents formes de càlcul de la solidaritat, entre altres, són situacions que estan aixecant problemes a Europa i a altres països.

La nació catalana va produir un pensador que va lluitar tota la seva vida per a resoldre conflictes similars. Ramon Llull, reconegut com el patriarca del diàleg interreligiós, va ser, al seu temps, l'únic escriptor d'Occident que va dirigir més de la meitat de la seva obra a un públic àrab-musulmà. De la mateixa manera, va introduir en el pensament europeu comportaments i arguments que ja eren comuns al món àrab, com per exemple, escriure en vernacular sobre temes filosòfics i teològics. Va suggerir la creació d'una Societat de les Nacions, i va ser conscient de l'autodeterminació de les nacions. Se'l considera com un dels pocs cristians que va comprendre l' Islam, i la revista Globe l'ha considerat un dels fundadors d'Europa.

El Congrés Internacional sobre la Interculturalitat reuneix coneguts lul·listes de diversos països que presentaran les idees de Ramon Llull sobre els temes indicats al programa, partint sempre dels principis filosòfics que els fonamenten, principalment epistemològics. A les Taules Rodones, acadèmics i estudiosos d'altres corrents de pensament debatran aquestes idees, practicant ja in loco el diàleg intercultural lul·lià. Els professors islàmics podran presentar els avanços aconseguits gràcies als seus esforços per conciliar a Orient la seva tradició amb el modernisme occidental. Els vinculats a la tradició jueva podran contribuir amb la seva experiència milenar a millorar el concepte de nació. Els conferencistes de Turquia tornaran conegudes les seves opinions sobre l'entrada del seu país a la UE.

Compta amb la decisiva col·laboració dels principals centres lul·listes e amb els suport dels governs d'Andorra, de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya. El Congrés Internacional sobre la Interculturalitat es una trobada que desitja combinar els coneixements acadèmics amb l'experiència social i política. Els seus organitzadors tenen la convicció de que oferirà noves maneres d'entendre el difícil tema de la convivència intercultural.


Objectius del Congrés
Debat intercultural entre lul·listes, representants religiosos, pensadors i científics sobre les controvèrsies culturals i religioses de l'actualitat.
Pràctica del Diàleg lul·lià ja en el propi 'event'. Construcció de les bases inicials per a un Fòrum permanent.

Lloc: Palma de Malloca, 31/03/2011 - 2/04/2011

redacció

Developer