..... Inici | Ràdio | Recerca

Programa d’estudis comunitaris: Desarxivar la memòria sobre el conflicte | 18 gen - 22 feb

by 16:58 0 comentaris

 

La primera edició del Programa d’Estudis Comunitaris del Bornlab es proposa repensar les memòries col·lectives sobre el conflicte des de diverses perspectives i escales, tenint en compte tant conflictes bèl·lics considerats globals com aquells conflictes més propers que marquen els relats sobre els barris i les comunitats en el seu dia a dia. Des d’aquesta òptica, es busca generar una reflexió compartida sobre com s’articula la noció contemporània del conflicte a partir de les memòries d’alguns contextos i processos que han tingut un ressò significatiu a la ciutat en les darreres dècades.

A través de les aportacions d’entitats i persones amb diferents formacions i experiències, el programa es desplega al llarg de quatre sessions que tracten temàtiques com: la representació del conflicte a través de la imatge i l’arxiu crític; la mediació comunitària als barris en relació a disciplines de les ciències socials, les humanitats i les arts; les mobilitzacions ciutadanes i altres respostes col·lectives als conflictes bèl·lics; o alguns debats entorn a les propostes de resolució de conflictes que impliquen a les comunitats i que s’articulen en base a principis de convivència i no-repetició.

El programa està concebut amb una mirada comunitària, no només per la temàtica i els col·lectius implicats, sinó també per la seva metodologia participativa que inclourà grups de treball on posar en comú sabers i experiències, compartint mirades entre les convidades i les participants. Al mateix temps es presentaran iniciatives artístiques que exploren la relació entre memòria i conflicte des de l’experimentació col·laborativa i l’acció pública, i es realitzarà una relatoria gràfica del procés que es mostrarà públicament en la cinquena i última sessió.

Programa comissariat per l’equip de mediació comunitària d’el Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.


Programa d’estudis comunitaris.
Desarxivar la memòria sobre el conflicte

- 18 de gener, 18 h a 19:30 h,
Aproximacions crítiques als imaginaris audiovisuals del conflicte
Amb Sonia Herrera de l’Observatori de la Cobertura de Conflictes (UAB) i Simona Malatesta
de Desorg punt Org – Observatori de Video No Identificat (OVNI)

- 25 de gener, 18 h a 19:30 h,
Mediació, relats del conflicte als barris i a les institucions culturals
Amb Maria Sàez del Pla d’acció del Pou de la Figuera i Aidà Almirall del Casal de Barri Pou de la Figuera, i l’equip del Bornlab d’El Born CCM

- 1 de febrer, 18 h a 19:30 h
Respostes col·lectives a carrers i places en contra de les guerres
Amb Leila Torelló de la Comunitat Palestina de Catalunya i el col·lectiu Espai en blanc

- 8 de febrer, 18 h a 19:30 h
Conjuntures d’un conflicte cronificat, un mapa complex de memòries
Amb Maria del Rosario Vásquez de Colectiva de mujeres Refugiadas, Exiliadas y Migradas i Aka d’Agroarte Colombia

- 22 de febrer, 19 h a 20:30 h
Desarxivar la memòria sobre el conflicte
Sessió final del programa amb presentació de la relatoria gràfica de Laboratorio móvil. Sala Moragues.

Podeu participar a tot el programa o a sessions puntuals.


Llatins

Developer