..... Inici | Ràdio | Recerca

Greus conseqüències de l’emergència sanitària COVID-19 per a les persones defensores de drets humans a Colòmbia

by 18:31 0 comentaris


La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia va treure ahir 28 abril del 2020 un comunicat oficial en la qual informa que diverses institucions i representants polítics de l’Estat espanyol avisen un augment exponencial d’agressions i assassinats a líderes i lideresses i de l’empitjorament del conflicte armat i de la crisi humanitària i de drets humans a Colòmbia.

Diferents institucions públiques, representants polítics i portaveus de grups parlamentaris de l’Estat espanyol han condemnat públicament les agressions i assassinats perpetrats des de l’anunci de les primeres mesures d’emergència sanitària a Colòmbia, arran de la pandèmia mundial de COVID-19.

Les comunicacions de les institucions i representants polítics de l’Estat espanyol urgeixen el President Iván Duque a:

  • Aturar l'onada d’assassinats contra persones que defensen els drets humans i incloure programes de protecció individual i col·lectiva dels lideratges socials i comunitats.
  • Acordar un alt al foc bilateral amb tots els grups armats durant l'efectivitat de les mesures preventives contra la COVID-19. 
  • Avançar en la implementació integral de les mesures de l’Acord de Pau i així contribuir a les garanties per a les persones que defensen els drets humans, que assumeixen lideratges socials i que donen suport a la implementació de l’Acord de Pau. 

Cal ressaltar que el passat 24 d’abril, l’Oficina de l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, OACNUDH, manifestava en un comunicat la seva profunda preocupació per la situació en el departament del Cauca, on ” almenys tretze defensors de drets humans han estat assassinats durant aquest any”. També organitzacions internacionals han denunciat la situació en aquest departament, on tan sols en 6 dies, entre el 17 i el 22 d’abril, es van produir els assassinats de 6 líders socials: Hugo de Jesús Giraldo Lopez i Mario Chilhueso Cruz, integrants de l’Asociación de Trabajadores y Pequeños Productores Agropecuarios (ASTCAP) i Teodomiro Sotelo Anacaona, Andrés Cansimance Burbano, Jesús Albeiro Riascos i Sabino Angulo integrants del Consell Comunitari AFRORENACER i del Coordinador Nacional Agrario (CNA). Segons el comunicat de l’OACNUDH, “un nombre creixent d’actors armats i grups criminals lluiten pel control d’economies il·legals i estarien darrere de la majoria d’aquests atacs que han augmentat en els últims mesos (…) Grups armats i grups criminals semblen estar aprofitant l’aïllament de les persones per ampliar la seva presència i control sobre el territori. “

Membres de l’Intergrup de Seguiment i Suport al Procés de Pau de Colòmbia, que pertanyen al Grup Socialista, al Grup Confederal de Unidas Podemos- En Comú Podem- Galícia En Común i al Grup Republicà del Congrés de Diputats, així com dels grups al Senat d’EHBILDU, Geroa Bai, ERC-HB i Mes per Mallorca, denuncien que les mesures de confinament obligatori decretat pel Govern colombià han tingut com a conseqüència l’augment exponencial d’agressions i assassinats a líders i lideresses socials.

Altres institucions i representants de Catalunya com el Departament d’Acció Exterior i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, la presidenta de la Comissió d’Acció Exterior de Parlament català i representant de Junts per Catalunya, o els portaveus dels grups parlamentaris de Catalunya En Comú Podem i de la CUP, han mostrat també públicament la seva preocupació pels riscos que enfronten de forma diferencial les dones defensores i lideresses, les comunitats ètniques i camperoles, i el moviment sindical.

En el mateix sentit, els responsables de cooperació dels ajuntaments de Barcelona, Lleida, Sant Boi de Llobregat i Terrassa s’han sumat a la crida urgent per al Govern del President Iván Duque.

En les seves comunicacions destaquen que aquest augment del risc és causat, entre altres factors, per la persistència de accionar i la manca de desmantellament dels grups armats il·legals, la disminució d’esquemes de protecció estatal o l’obligació de romandre en un mateix lloc, el que converteix les persones defensores de drets humans i líders socials en objectiu fàcil.

+ info: 
Comunicat públic en relació amb l’increment de la crisis humanitària i de drets humans a Colòmbia

OBS

Developer