..... Inici | Ràdio | Recerca

Cuidar per a sostenir la vida amb la presència de Rita Bosaho | 23 feb.

by 10:48 0 comentaris
Presentació dels resultats de la recerca qualitativa amb dones migrades diverses, treballadores de la llar i les cures.

Amb la presència de Rita Bosaho, directora general d'Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnic Racial al Ministeri d'Igualtat

Aquest diumenge 23 de febrer del 2020, a les 16 hores en la seu de la Fede.Cat (Carrer Tàpies, 3 – Barcelona) la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament presenta els resultats de la primera recerca qualitativa amb perspectiva feminista descolonial feta a Catalunya sobre el treball de la llar i les cures.

“Cuidar per a sostenir la vida” recull i posa en relleu les veus de treballadores de la llar i les cures de Lleida, Tarragona, Girona i Barcelona per denunciar les lògiques opressives i les violències racistes, masclistes, classistes i capitalistes que impacten en les seves vides i vulneren els seus drets fonamentals.

La recerca, desenvolupada amb la participació activa de l’Asociación de Mujeres Migrantes Diversas i en col·laboració de InteRed Catalunya, posa en qüestió el rol de l’Estat i les seves polítiques públiques, l’acció de les empreses privades que ofereixen serveis de cura i les pràctiques de les persones ocupadores que, amb impunitat, perpetuen la condició de semiesclavitud de les treballadores de la llar en règim d'internes.

“No em sento còmoda quan camí pels carrers d'aquest barri "tan pijo" perquè em rebutgen, em veuen com la minyona. Molta gent que hi viu aquí vota a la dreta i no vol la migració. Fins i tot la família per a la qual treball parlen malament de les persones migrants i no els importa que jo escolti. Quan vaig a les botigues a comprar, per fer els encàrrecs, em miren malament. Em fan sentir incòmoda. A vegades ploro i m'aguanto per tant racisme", explica una de les treballadores.

Una altre treballadora narra: "Un dia una senyora em va dir: si tan infeliç ets aquí per què no et tornes al teu país, per què véns a queixar-te, a sobre que et donem feina, et queixes. Allà eres més pobre, hauries d'estar agraïda. Tu mateixa, ja saps que n'hi ha moltes que volen aquesta oportunitat".

Com elles, son moltes les treballadores de la llar i les cures que al seu dia a dia, amb més de 20 hores de jornada, sense dies de descans, sense contracte, guanyant menys de 600 euros al mes i dormint al lloc dels trastos han d’enfrontar els obstacles d’una societat racista, classista i masclista que no reconeix la seva valuosa feina i d’un Estat que les discrimina i no garanteix els seus drets.

A la presentació participen: Sara Cuentas i Arlene Cruz autores de la recerca de la Xarxa de Migració, Gènere i Desenvolupament; Paula Santos, autora de la recerca de la Asociación de Mujeres Migrantes Diversas; Rita Bosaho, directora general d'Igualtat de Tracte i Diversitat Ètnic Racial al Ministeri d'Igualtat; Graciela Gallego de la Plataforma Turín; Claudia Carolina Miranda i Henda Conteh de Dones Andavant de Girona.

Més informació: conecta@redmgd.org

.

OBS

Developer