La situació de les persones defensores de drets humans colombianes és d’alerta màxima en un país on es va firmar la pau fa dos anys. Indepaz (Institut d’estudis pel desenvolupament i la pau) ha registrat els primers 18 dies de 2020, 23 assassinats a persones defensores de drets humans. Volem analitzar la situació del país, de la política, la mobilització social, les comunitats, els drets humans, l’agenda feminista i els reptes.
La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia convidem a esmorzar el pròxim dimecres 29 de gener, amb els testimonis directes de quatre defensores dels drets humans colombianes:
Luz Piedad Caicedo
Subdirectora de la Corporació Huamanas-Colombia, antropòloga. Ha documentat casos sobre l’impacte dels conflictes armats a la vida i la seguretat de les dones a Colòmbia i ha coordinat projectes relacionats amb el seguiment i cumpliment de la Resolució 1325 de Nacions Unides sobre dones, pau i seguretat. La Corporació Humanas és una entitat feminista que treballa, entre d'altres, temes de justícia de gènere.
És a Barcelona en una gira organitzada per PBI (Peace Brigades International) amb qui ha treballat durant dos anys en l’acompanyament internacional en drets humans des de la prespectiva feminista; per compartir l’anàlisis sobre protecció per a defensores a Colòmbia i compartir reptes de l'agenda feminista.
Milena Florez
Defensora dels drets humans i el medi ambient a Colòmbia. És vicepresidenta del Movimiento Ríos Vivos, fiscal de la Organización de Mujeres Defensoras del Agua y de la Vida AMARU i presidenta de la Asociación de Víctimas y Afectados por Megaproyectos de las veredas de Orejón, Chirí y Buenavista (ASVAM ORCHIBU).
El Movimiento Ríos Vivos treballa per la defensa dels drets humans i ambientals, i es basa en l’organització de les comunitats afectades per megaprojectes de grans hidroelèctriques i mineres, com és el cas de la hidroelèctrica d’Hidrotuango al municipi d’Antioquia (amb clares vinculacions amb empreses espanyoles com el BBVA, el Banco de Santander i Mapfre).
Ha tingut un paper de lideratge en la recol·lecció de denúncies de les persones afectades al terreny, la verificació de les condicions de seguretat de les comunitats i ha estat elegida portaveu davant de la Governació d’Antioquia.
És a Barcelona acollida al Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya.
Alicia Valencia Cuetia
Defensora dels drets humans de les dones i dels drets indígenes a Colòmbia. Coordinadora del Programa Dona de la Asociación de Cabildos Indígenas del Norte del Cauca (ACIN) entre els anys 2009 i 2011, i impulsora de l’observatori de violències de gènere als municipis de Corinto i Miranda.
Al 2011 va ser escollida alcaldessa del govern del poble nasa al nord del Cauca. També ha estat guàrdia indígena al seu territori i ha liderat l’estratègia de defensa, autonomia i control territorial.
El Cauca és una de les regions de Colòmbia amb més assassinats de líders socials i al conjunt del país, el col·lectiu indígena és un dels que ha sofert més violència.
És a Barcelona acollida al Programa Català de Protecció a Defensors i Defensores dels Drets Humans de la Generalitat de Catalunya.
Helga Flamtermesky
Activista colombiana a Barcelona, representant del Nodo català de la Comissió de la Veritat a Europa. Al maig de 2019 es va constituit el grup que treballa en la documentació de casos de víctimes del conflicte a l'exili mitjançant un procés d'entrevistes.
La Comissió de la Veritat de Colòmbia té un mandat innovador sense precedents en altres comissions de la veritat, que implica apropar-se a les desenes de milers de persones que van haver de sortir del país durant les cinc dècades de conflicte armat.
El mandat que té preveu un procés participatiu amb les pròpies víctimes, per propiciar la seva sanació psicosocial i la convivència entre víctimes de diferents actors armats.
A Europa s’han format grups de treball (nodes) a Catalunya, França, Bèlgica, Alemanya, Suïssa, Suècia, Irlanda i el Regne Unit.
Dimecres 29 de gener de 2020 a 2/4 de 10 del matí
a la seu de la Taula Catalana per Colòmbia (c. de les Tàpies 1-3, Barcelona)
Més informació: Maria Manyosa
comunicacio@taulacolombia.org