..... Inici | Ràdio | Recerca

El Grup Barnils analitzarà les notícies d'actualitat que continguin discursos discriminatoris

by 18:45 0 comentaris
El Grup Barnils analitzarà les notícies d'actualitat que continguin discursos discriminatoris

El Grup de Periodistes Ramon Barnils i l'Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona presenten l'Observatori d'actualitat del discurs discriminatori als mitjans de comunicació.
El nou portal oferirà eines a periodistes i a la ciutadania per detectar males praxis periodístiques.
Els continguts posaran de relleu també bones pràctiques en les cobertures mediàtiques que destaquen positivament pel seu tracte a la diversitat Barcelona, 15 de gener de 2019. Aquest dimarts s’ha llançat l’Observatori d’actualitat del discurs discriminatori als mitjans, un portal web que ofereix a periodistes i ciutadania eines i continguts per reflexionar sobre cobertures mediàtiques d’esdeveniments recents, ocorreguts en els dies o setmanes anteriors, susceptibles de reproduir discursos discriminatoris cap a col·lectius potencialment afectats per l’antigitanisme, l’aporofòbia, la islamofòbia, el racisme i la xenofòbia.
L'Observatori publicarà articles d'anàlisi de cobertures d'actualitat i també tests on la ciutadania podrà autoavaluar la seva capacitat de detectar els discursos discriminatoris als mitjans de comunicació. Els continguts es penjaran periòdicament al portal web i quedaran a disposició d'aquelles entitats o mitjans de comunicació que vulguin replicar-los.

L’objectiu és facilitar a periodistes i ciutadania eines per reflexionar sobre com s’han cobert determinats fets recents, per incidir en les pràctiques periodístiques i donar eines per detectar i combatre els discursos discriminatoris. Les peces elaborades no només analitzen aquelles estratègies que poden fomentar el discurs discriminatori sinó que també visibilitzen bones pràctiques i ofereixen recomanacions i eines. L’equip del projecte treballarà conjuntament amb entitats que incideixen en l’àmbit de la no discriminació per suggerir temes a tractar o enfocaments a realitzar.

“Sovint els processos de producció periodístics a les redaccions son frenètics i no permeten aturar i reflexionar”, incideix la coordinadora de l’Observatori, Maria Manyosa Masip. És per això que l’Observatori neix amb la voluntat de proporcionar als periodistes eines pràctiques per incorporar a les seves rutines. Un altre dels objectius de l’Observatori és “dotar la ciutadania de recursos perquè pugui detectar els discursos discriminatoris i fer-hi front”, fet clau per crear lectors crítics amb els mitjans de comunicació.

L’Observatori d’actualitat del discurs discriminatori als mitjans de comunicació és un projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Direcció de Serveis de Drets de Ciutadania i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest és el tercer projecte del Grup de Periodistes Ramon Barnils relacionat amb els discursos discriminatoris. L’any 2016 es va dur a terme l’Observatori del discurs d’odi als mitjans, que va analitzar peces periodístiques publicades en mitjans digitals de línia editorial de dreta i extrema dreta. 
El 2017, l’Observatori del discurs discriminatori als mitjans va estudiar les versions digitals dels mitjans de comunicació generalistes, analitzant-ne continguts que fomenten els discursos discriminatoris. Amb l’elaboració dels dos projectes anteriors, el Grup Barnils ha format un equip de periodistes especialitzats en detectar i combatre el discurs d’odi i el discurs discriminatori als mitjans, que se centraran en aquesta ocasió en detectar discursos discriminatoris a les cobertures d’actualitat.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils

El Grup de Periodistes Ramon Barnils és una entitat sense ànim de lucre creada l’any 2001 que actualment agrupa uns 200 professionals de la informació i la comunicació arreu dels Països Catalans. L’entitat treballa en la difusió i la defensa d’un periodisme rigorós i un espai comunicatiu propi, que uneixi la cultura i la llengua.

L’any 2009 el Grup Barnils va crear l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat, que analitza els mitjans de comunicació que operen en la nostra àrea idiomàtica i s’adreça als professionals del periodisme, als estudiosos del sector comunicatiu i a la ciutadania en general, interessada a disposar de veus crítiques i analítiques amb els mitjans de masses.Mireia Pérez
Comunicació de l’Observatori d’actualitat dels discursos discriminatoris als mitjans
mireiaperez.c@gmail.com

670 579 939

Enllaç a l’Observatori aquí.

#GrupdePeriodistesRamonBarnils #Periodisme #Crítica 3Discriminació #comunicació 3mitjans #audiència #derechoshumanos #cataluña


DSAN

Developer