..... Inici | Ràdio | Recerca

Guanyadors/es dels premis de La Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual 2017

by 22:57 0 comentaris


El president del CAC demana que la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual permeti que les autoritats audiovisuals puguin ordenar la retirada immediata dels continguts que inciten a l'odi o que perjudiquen els menors

La Mesa per a la Diversitat en l'Audiovisual lliura els IX premis, que en la categoria de televisió guanya Televisió de Catalunya pel reportatge "Teixint cohesió a Salt"

La Mesa per la Diversitat en l'Audiovisual (MDA), entitat impulsada pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), ha organitzat avui, 23 de maig, la X jornada de la MDA, dedicada a analitzar el discurs de l'odi i el paper dels mitjans en la generació de discursos diferents per a les persones migrades, refugiades i estrangeres.

La jornada ha estat presentada pel president del CAC, Roger Loppacher, i per la presidenta de la MDA i consellera del CAC, Carme Figueras. La sessió ha tingut lloc al Palau Robert, a Barcelona.

El president del CAC ha iniciat la seva intervenció amb una condemna absoluta de l'atemptat d'ahir a Manchester, que ha qualificat com a "execrable". També ha expressat el seu condol als familiars i amics de les víctimes i ha recordat als mitjans que disposen de les Recomanacions sobre la cobertura informativa d'actes terroristes.

Loppacher ha explicat que els mitjans públics tenen l'obligació de promoure la convivència cívica i el desenvolupament plural de la societat, així com d'utilitzar un llenguatge inclusiu per a totes les persones, amb independència del seu origen. En aquest sentit, ha afirmat que en les graelles televisives cada cop hi ha més programes dedicats específicament a la integració i la interculturalitat, per bé que, segons ha dit, "encara hi ha molt marge per a la millora, ja que sovint es visibilitzen segments socials determinats i se'n minimitza la presència d'altres".

El president del CAC ha explicat que un dels motius de preocupació principal, no només del Consell, sinó del conjunt de reguladors, és la proliferació del discurs de l'odi, que es veu ampliat pels nous mitjans digitals, en especial les plataformes d'intercanvi de vídeos i les xarxes socials. "Aquest és un fet del tot inadmissible en una societat que es vol cada vegada més justa i inclusiva", ha afirmat.

El president del regulador català ha elogiat la revisió que s'està duent a terme de la Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual, que per primer cop inclourà les plataformes d'intercanvi de vídeos, com ara YouTube.

La nova directiva insta a prendre mesures per protegir els menors i lluitar contra els continguts que incitin a la violència o l'odi contra les persones en funció del sexe, la raça, el color, la religió o l'origen nacional o ètnic. Loppacher ha demanat que la Directiva permeti que les autoritats audiovisuals puguin ordenar la retirada immediata dels continguts que inciten a l'odi o que perjudiquen els menors.

"En un país com el nostre, que ara es debat sobre com projectar-se en el futur, crec que cal reforçar i projectar la identitat pròpia, la qual cosa en ha de permetre reconèixer i alhora promoure la diversitat interna", ha assenyalat Loppacher. 

Per la seva banda, Figueras ha recordat que la MDA es va crear fa onze anys, en un moment de rebuda de persones provinents d'altres països. "En gairebé una dècada, un milió de persones van arribar als nostres pobles i ciutats. La Mesa es va centrar a promocionar una millor representació de la multiculturalitat i la diversitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya, amb l'objectiu de contribuir a fomentar la convivència, el respecte i l'intercanvi entre persones de les diferents filiacions culturals i de compartir l'experiència de la recreació i la renovació de la cultura catalana", ha dit.

La presidenta de la MDA ha afegit que les seves actuacions s'han hagut d'adaptar a les noves realitats socials en relació amb les migracions i, en concret, a l'anomenada crisi de refugiats, que es va iniciar el 2015. La nova realitat, segons ha precisat, és la de centenars de milers de persones que fugen de la guerra de Síria, de l'Afganistan i de diversos països africans. 

"El context polític europeu i del conjunt de l'anomenat món occidental es mostra cada vegada més preocupat. Els partits xenòfobs i racistes continuen captant adeptes tot fomentant les pors de les classes més desafavorides a perdre el poc que tenen si venen els de fora. Aquests partits polítics, com els que mouen els interessos econòmics, formulen un discurs de l'odi cap al diferent i arriben a assimilar l'Islam al terrorisme", ha afirmat.

Segons Figueras, aquesta situació, afegida a la resposta negativa dels governs europeus a les demandes d'asil, provoca que sigui necessari "un discurs mediàtic inclusiu en relació amb les persones provinents de la immigració, que ja conviuen a casa nostra, que hem de tractar amb els mateixos drets i deures i contribuir a trencar-ne els estereotips".

En la jornada s'han impartit dues conferències, una de la professora del Departament d'Antropologia Social de la Universidad Autónoma de Madrid Liliana Suárez, i una altra del periodista, productor i professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Autònoma de Barcelona Francesc Escribano. 

També s'ha fet una taula rodona sobre el discurs de l'odi, en la qual s'han analitzat les implicacions concretes en el racisme, la islamofòbia i la xenofòbia.

En el decurs de la jornada s'han lliurat els IX Premis per a la Diversitat en l'Audiovisual. Aquests guardons s'atorguen a aquells programes, produccions o iniciatives audiovisuals que reflecteixen millor la diversitat cultural. Els premiats han estat els següents:

Categoria A (televisió): Programa Latituds, de Televisió de Catalunya, pel reportatge "Teixint cohesió a Salt". Dirigit per Jordi Vilardell, produït per Joan Carles Villacreces i amb redacció de Pep Nogueroles.

Menció especial per a les tertúlies "Dones i immigració" i "Burkini", del programa Ben trobats, de La Xarxa. Les tertúlies estan moderades per Clara Armengol i presentades per Clara Tena.

Categoria B (ràdio): Programa Món possible, de Ràdio 4. Presentat per Olga Rodríguez.

Categoria C (producció audiovisual): Documental Quan Lesbos era una porta a l'esperança, de Josep Ramon Giménez amb la col·laboració d'Stop Mare Mortum.

Categoria D (webs): El web www.vinclesdiversitat.org, de l'Institut Diversitas. Els responsables en són la directora tècnica, Elena Caballé, el director de Continguts, Rodrigo Prieto, i el responsable del web, Samuel Blàzquez. 

Categoria E (premi trajectòria): PEN Català, pel programa d'acollida d'escriptors. Presidenta del PEN Català, Carme Arenas, secretària general i directora del Programa Escriptor Acollit, Raffaella Salierno.

OBS

Developer