..... Inici | Ràdio | Recerca

El poble gitano commemora el setantè aniversari del genocidi a Auschwitz

by 23:00 0 comentaris

El 2 d'agost de 1944 l'Alemanya nazi va exterminar tots els gitanos que quedaven al camp de concentració.

Fa setanta anys, dia per dia, del genocidi del poble gitano al camp de concentració d’Auschwitz. La nit del 2 d’agost de 1944 van morir a les cambres de gas totes les dones, avis i nens que quedaven a Zigeunerlager, la part del camp on hi havia el poble gitano. L’extermini va ser de més de 2.800 persones i a Auschwitz no va quedar cap supervivent gitano.
La matança del 2 d’agost no va ser l’única que va fer l’Alemanya nazi al poble gitano. Dels prop de 23.000 gitanos que van ser presoners a Auschwitz un 85% van ser exterminats.
Setanta anys després, es commemora l’aniversari del genocidi gitano amb actes al mateix camp d’Auschwitz-Birkenau (Polònia), a la zona on hi ha el memorial de l’extermini. Les accions de record, que compten amb uns mil participants, inclouen també actes adreçats als joves, impulsats per TernYpe, una organització internacional que coordina associacions de diferents països que treballen per fomentar el respecte entre els joves gitanos i els que no ho són.
Des de Catalunya, una cinquantena de joves de Barcelona, de l'entitat Nakeramos, són presents als actes commemoratius de l'aniversai. Han viatjat a Polònia i participen en els tallers i conferències que formen part del programa.
A més de l’acte commemoratiu a Auschwitz-Birkenau, TernYpe també convida tothom a fer accions en línia per divulgar l'aniversari del genocidi. Una de les propostes és publicar piulets amb l’etiqueta #RomaGenocide el dissabte 2 d’agost a les 8 del vespre.
Reconeixement
Les mostres de reconeixement oficial al genocidi del poble gitano del 1944 no van començar fins trenta-cinc anys després de l’extermini. Els supervivents gitanos de la persecució nazi no van donar a conèixer les seves històries i, com explica l'expert en qüestions sobre el poble gitano, Andrzej Mirga, el silenci va fer que després del 1945 molts països no condemnessin la persecució racial dels gitanos.

El 1980 Alemanya va reconèixer que la matança s’havia dut a terme per motius racials. L’any 1994 els gitanos van començar a commemorar l’extermini que van patir el 2 d’agost i el 2001 el museu d’Auschwitz va obrir les portes a una exposició permanent sobre el genocidi del poble gitano.
Enllaços

Programa de divulgació de l'Holocaust de les Nacions UnidesWeb

http://m.vilaweb.cat/noticia/4206217/20140802/poble-gitano-commemora-setante-aniversari-genocidi-auschwitz.html

Maria Dantas

Developer