..... Inici | Ràdio | Recerca

Illa de Pasqua (Rapa Nui): Mite i realitat

by 17:47 0 comentaris

Conferència d'Alex Guerra Terra, historiadora, arqueòloga i escriptora, directora de diversos projectes d'investigació arqueològica a Xile i l'Illa de Pasqua i autora del llibre Rongorongo sobre l'antiga escriptura de l'illa, i Santiago Vilanova, periodista i consultor ambiental, president de l'associació Una Sola Terra, autor de l'estudi energètic i ambiental de l'Illa de Pasqua encarregat per l'ICAEN i exdirector del Diari de Barcelona.

Les restes arqueològiques més imponents a l'illa de Pasqua són les seves enormes estàtues de toba volcànica o maoi, amb les seves plataformes o ahu. Però a l’illa hi ha moltes altres evidències d'ocupació prehistòrica, com centenars d'estructures domèstiques i petroglifos. Potser l'aspecte més important i desconegut és la seva antiga escriptura, encara per desxifrar, com explicarà Alex Guerra.

Santiago Vilanova exposarà durant la seva conferència l'informe redactat per a la Generalitat de Catalunya sobre la gestió de residuus i energies renovables a l'illa de Pasqua.

Durant els dies 21, 22 i 23 de Gener del 2014, Casa Amèrica Catalunya, amb el suport de l'Instituto de los Andes, la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura) i la FECDAS/CMAS (Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques/Confederación Mundial de Actividades Subacuáticas), impulsaran unes jornades d'arqueologia que conviden a la reflexió i l'anàlisi de temes sensibles sobre la protecció i gestió del patrimoni cultural a Llatinoamèrica, tenint com a referència el Patrimoni Cultural Subaquàtic i dos complexes arqueològics que forman part del Patrimoni Cultural de la Humanitat: l'Illa de Pasqua o Rapa Nui a Xile, i el Machu Picchu al Perú.

Aquestes jornades seran les primeres d'una sèrie que Casa Amèrica Catalunya programarà, amb l'objectiu d'unir tres disciplines fonamentals: el patrimoni, les comunitats i el medi ambient. Totes elles indissociables per afrontar la gestió i conservació arqueològica.

Data: dimecres 22 de gener de 2014
Hora: 19h 30
Lloc: Casa Amèrica Catalunya. c/ Còrsega, 299

Entrada lliure.

Unknown

Developer