..... Inici | Ràdio | Recerca

El caso de Sarayaku en Ecuador

by 22:55 0 comentaris
Tercer documental d'una sèrie en la Amazònia equatoriana. 


Sarayaku és una comunitat indígena situada a la província de Pastaza, en la Amazònia equatoriana. Sarayaku ("Río de maíz") està habitada per 1200 persones de la nacionalitat kichwa. El sistema de govern és la democràcia directa mitjançant Assemblea. 
En 2002 la companyia argentina CGC (Companyia General de Combustibles), acompanyada per l'exèrcit equatorià, va entrar il·legalment en territori de Sarayaku i va enterrar 1500 Kg de pentolita, explosiu que s'usa en el procés de sísmica. 
El cas va ser portat davant la Comissió Interamericana de Drets Humans, creant un precedent històric en la defensa dels drets indígenes. La Constitució i el conveni 169 de la OIT determinen que s'ha de realitzar consulta prèvia, lliure i informada als pobles indígenes abans d'iniciar labors d'explotació. 
Actualment existeix l'amenaça de la XI Ronda petroliera, que afectaria 3000000 d'hectàrees en les quals habiten 7 nacionalitats indígenes. 
Realitzat amb el suport de Govern d'Aragó i EJOLT (Environmental Justice Organisations Liabilities and Trade).

"El caso de Sarayaku" és l'últim dels documentals, que formen part de la trilogia d’Arturo Hortas sobre el petroli i l’indigenisme a l’Amazònia equatoriana.

Sucumbíos Tierra sin Mal
Els habitants d’aquesta terra peregrinaven eternament en busca de la “Terra sense Mal”, un lloc on tinguessin abundància d’aliments i pau entre la seva gent.
Al 2011 es cumpleix un segle de la primera extracció de petroli a l'Equador. A Sucumbíos va començar al 1967, afectant a cinc nacionalitats indígenes. Una d’elles és el Pueblo Cofán.
Yasuní, el buen vivir
Aquest documental tracta sobre la problemàtica de la Reserva de la Biosfera Yasuní, a l’Amazonia equatoriana, que alberga el 20% de les reserves de petroli del país. La iniciativa Yasuní ITT sol·licita a la comunitat internacional el 50% dels diners que s’obtindrien amb l’extracció de l’or negre, per a invertir-ho en conservació, investigació i energies alternatives.
"El caso de Sarayaku

Arturo Hortas, llicenciat en Veterinària, cooperant i creador musical i audiovisual. L’últim dels seus discos publicats, anomenat “En la mitad del mundo”, que narra una experiència de cooperació a la Universidad Campesina Amazónica de Sucumbíos (Ecuador), serà l’antesala de la seva trilogia dedicada al petroli i indigenisme a l’Amazònia Equatoriana.

Maria Dantas

Developer