..... Inici | Ràdio | Recerca

Més de 150 entitats exigeixen el tancament del CIE de Zona Franca

by 23:28 0 comentaris
Més de 150 entitats del teixit veïnal, associatiu, acadèmic, cultural, sindical, polític i dels drets humans de tot l'estat espanyol han subscrit uncomunicat que exigeix el tancament del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca. El manifest, que s'ha presentat aquest dimecres al matí en roda de premsa, sorgeix com a resposta als fets succeïts en les darreres setmanes, com la mort d'Idrissa Diallo el passat 5 de gener.

Un membre de la Campanya pel Tancament dels CIE de Barcelona ha llegit el comunicat, que exigeix mesures urgents a aplicar en el marc d'un procés que acabi amb el seu tancament. De la seva banda, José Javier Ordoñez Echeverría, advocat i membre de l'Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans, ha denunciat l'opacitat i la falta de dades oficials sobre els CIE i ha posat en qüestió l'efectivitat de la funció que l'Estat li atribueix. 

Citant les poques dades oficials que existeixen, Ordóñez ha remarcat que tan sols el 40% de les persones que hi són preses acaben sent expulsades. Per tant, segons ha dit, "els CIE acaben funcionant com un mecanisme de càstig il·legítim a persones que a més de no haver comès cap delicte, moltes vegades no són expulsables". 

Lluïsa Domingo, presidenta de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, ha centrat l'atenció en les diferents problemàtiques en què es troben els advocats per fer valer els drets fonamentals dels interns als CIE. Així, ha explicat que s'han presentat diverses queixes d'advocats a l'ICAB i que estudiaran quines mesures prendre per fer valer el treball dels professionals i garantir els drets de les persones internes. 

Per la seva banda, Cristina Fernández, de l'Observatori del Sistema Penal i els DDHH de la UB, ha subratllat com la pròpia concepció legal dels CIE facilita que s'hi donin situacions vulneració de drets i maltractament. A més, ha exposat algunes de seves observacions durant la seva visita al CIE de Zona Franca el passat mes de novembre. 

Finalment han intervingut dues de les organitzacions signants del comunicat. Norma Falconi, en nom de l'Associació Papers i Drets per a Tothom ha denunciat "el mecanisme de criminalització i repressió envers la població migrant que es dóna amb la Llei d'Estrangeria". En nom de SOS Racisme, Jose Peñín ha mostrat amb claredat el posicionament de l'entitat envers els CIE, exigint-ne el tancament.

Així mateix, els impulsors de la campanya hen denunciat l'especial vulnerabilitat de les dones detingudes que han de ser traslladades a CIE d'altres ciutats, així com el caràcter racista en els controls que realitza la policia per detenir les persones migrants. També han fet referència a les denúncies presentades fins ara per maltractaments i vexacions, i han posat sobre la taula els impediments perquè puguin prosperar ateses les deportacions sistemàtiques de testimonis i denunciants.

El portaveu de la Campanya pel Tancament dels CIE de Barcelona ha recordat la convocatòria per aquest proper divendres davant la Delegació del Govern i ha manifestat la voluntat de treballar cap a una mobilització massiva i contundent cap al tancament dels CIE.
Font

OBS

Developer