..... Inici | Ràdio | Recerca

Un Nadal per agermanar catalans i nous catalans

by 0:39 0 comentaris
Tió de Nadal
OMAIRA BELTRAN. Fa tres anys, amb l'excusa d'intercanviar experiències culturals a l'entorn de les celebracions de nadal, vaig decidir, juntament amb alguns amics, crear 'Llatins per Catalunya' ( http://llatins.org ), una entitat intercultural que pretén agermanar catalans amb nous catalans provinents de tot el món. Jo sóc nascuda a Colòmbia, encara que ja em considero també catalana, i tenia necessitat d'explicar als meus compatriotes que era això del 'Caga tió'. D'aquesta manera va néixer el 'Caga Tió Intercultural' que cada any té lloc al barri de Gràcia entre nens de tots els països. El nadal va ser l'excusa perfecta per oblidar les nostres diferències, però també per recordar d'on venim i, més encara, cap a on hem d'anar.
Tres anys després, gràcies a aquesta iniciativa i a altres circumstàncies vitals, em trobo fent un programa intercultural de radio en una emissora llatina de Barcelona que escolten més de 150.000 persones cada dia i que té com a objectiu esdevenir un punt d'integració i d'intercanvi. M'estic referint a l'emissora 'La Bomba' 100.3 FM i al programa 'La veu del poble', que emet cada migdia de dilluns a divendres. En aquest espai bilingüe parlem de temes d'immigració, sí, però també de la cultura catalana i d'aquesta barreja de vivències i tradicions que es generen en ciutats com Barcelona.
A 'La veu del poble' pretenem trencar el tòpic que veu els nous catalans d'origen llatí més aprop de la cultura castellana que no pas de la cultura catalana. El programa que condueixo és un experiment social molt interessant que té com a col·laboradors i tertulians molts catalans d'origen llatí, però també catalans ben coneguts, com ara els diputats independentistes Oriol Amorós o Toni Strubell, joves tan interessants com l'Èric Beltran, o entitats tan implicades com La Plataforma per la Llengua. Hi ha moltes més persones que fan possible el programa, i tots ells són membres de la cultura catalana, encara que molts hagin nascut a l'altra banda de l'Atlàntic. No cal dir que els estic molt agraïda pel seu suport en aquesta tasca, igual que també estic molt agraïda al director de l'emissora per creure en mi per portar endavant aquest projecte.
I ja que estem trencant tòpics, us diré que els oients, majoritàriament d'origen llatí, no canvien de dial pel fet de sentir parlar també en català en la seva emissora i que, ben al contrari, participen molt activament amb les seves trucades. Històricament, el nacionalisme espanyol ha intentat utilitzar la immigració llatina contra Catalunya i contra la seva cultura. Els immigrants americans de parla castellana eren el tercer pilar de la seva estratègia d'homogeneització, tal i com en el seu dia ho van ser els immigrants del sud d'Espanya. Però no comptaven amb el fet que la immigració llatinoamericana està composta per persones que ja hem patit la colonització espanyola en els nostres països d'origen i que som conscients que les nostres llengües i cultures originàries s'han perdut per culpa del colonialisme espanyol. Així que, per a aquestes persones, la paraula colonització no és un terme estrany, ni tampoc el concepte 'espoli' (espoli que avui dia es continua vivint a llatinoamèrica en mans de les grans multinacionals espanyoles) i per això, espais com els de 'La veu del poble' són, simplement, un punt de trobada entre cultures que tenen més en comú del que sovint es pensa.
Convido a tots els catalans amants de la ràdio, a que participin en aquest projecte intercultural en forma de programa de ràdio, igual que els convido a formar part i suggerir accions interculturals i d'agermanament mitjançant l'entitat 'Llatins per Catalunya'. És possible que el nadal sigui l'excusa perfecta perquè tots ens reunim a l'entorn d'un tronc màgic que caga regals, d'un pessebre cristià o d'un arbre hivernal. Es possible que ens adonem que són més les semblances que ens uneixen que no pas les diferències que ens distancien. Es possible que entenguem que podem construir junts un nou estat avançat d'Europa, on el respecte per les diferències serà primordial. Un país on tots podrem col·laborar a construir la llibertat necessaria per viure plegats de manera justa.

Article publicat en el Diari Gran del Soberanisme

redacció

Developer