..... Inici | Ràdio | Recerca

Els amazics de Tunísia pressionen perquè es reconegui la seva cultura a la nova Constitució

by 21:18 0 comentaris
Tot i ser el poble originari del país, actualment els que mantenen l'ús de la llengua només representen l'1% de la població · En els darrers mesos, hi ha hagut certs avenços en els drets culturals dels amazics · Tot i que s'han obert portes per a una millora de la situació després de la caiguda de Ben Ali, el futur reconeixement amazic no serà fàcil

La revolta de Tunísia, la primera de la primavera àrab, va acabar amb el règim dictatorial de Zine El Abidine Ben Ali, després de 23 anys al poder i amb unes eleccions constituents, per elaborar una nova carta magna, que es van celebrar el passat 23 d'octubre i on va guanyar amb gairebé el 37% dels vots el partit islàmic moderat, el Partit del Renaixement. Amb la nova era, també s'han obert nous horitzons per a la població de llengua amaziga de Tunísia que, tot i ser una de les poblacions originàries del país, actualment compta amb 100.000 persones (l'1% del total de la població). Després de molts anys de repressió (incloent-hi el període de Ben Ali), podria haver una escletxa per tal que es reconegui a la població amaziga, la seva llengua i cultura i sobretot l'origen amazic de la nació de Tunísia i dels seus habitants actuals.

Primera associació amaziga
En aquest sentit, en els darrers mesos hi ha hagut dues noves que permeten predir que les coses estan canviant. Per una banda, a l'inici del mes d'octubre es va celebrar el 6è Congrés Mundial Amazic (CMA), que per primera vegada es va fer a Tunísia, a la ciutat de Gerba, on van assistir representants de tots els estats on hi ha població amaziga. La celebració del CMA allà va ser una forma de reivindicar com a amazic un territori, Tunísia, que fins ara havia viscut força al marge d'aquest moviment. També és una expressió del desplaçament del centre d'atenció del CMA des del Marroc i Algèria cap a Tunísia i Líbia, dos estats nord-africans que han fet caure els seus dictadors enguany.

El congrés va ser organitzat i hostatjat per l'Associació Cultural Amaziga de Tunísia, que va ser legalitzada el 30 de juliol, per primera vegada en la història recent. Els seus objectius són els "de donar a conèixer internament i externa la cultura amaziga i ajudar al desenvolupament econòmic i social de les regions on habiten els amazics". En aquest sentit, volen pressionar perquè a la propera Constitució es reconegui la presència amaziga a Tunísia i perquè s'ensenyi la llengua a les escoles. D'acord amb els membres de l'Associació Cultural Amaziga de Tunísia, el fet que el CMA s'hagi celebrat a Gerba ha servit per mostrar el seu suport a la revolució tunisiana i també al renaixement de la consciència amaziga a Tunísia.

Un llarg i dificultós procés
Tot i així, la victòria dels islamistes moderats a les eleccions fa estar atent el moviment amazic mundial, ja que creuen que no serà fàcil el reconeixement de la seva cultura a la Constitució. Des del Congrés Mundial Amazic han alertat de les paraules del líder del Partit del Renaixement, Rachid Ghannouchi, quan després de guanyar les eleccions va declarar: "Nosaltres som àrabs i la nostra llengua és l'àrab", en clara referència a les reivindicacions amazigues.

La població amaziga de Tunísia confia que la situació no podrà ser pitjor que sota el govern de Ben Ali, que els va prohibir usar la seva llengua i posar noms amazics, alhora que negava els orígens amazics de Tunísia als llibres d'història i on hi havia una forta persecució en contra de l'exhibició pública de tot allò que estigués relacionat amb els amazics. Ara bé, quin serà el resultat final? Això és difícil de predir, perquè en aquests moments s'esdevé un procés de redescoberta, per part de la pròpia comunitat, de la seva condició amaziga. Per tant, no és clar fins a quin punt la mateixa comunitat durà les seves reivindicacions. I, de l'altra, hi ha un intens debat sobre com s'encaixen les diferents identitats nacionals, religioses i etnolingüístiques a Tunísia i Líbia. /font

adroca

Developer