..... Inici | Ràdio | Recerca

A Catalunya 1 de cada 5 persones és pobra

by 3:40 0 comentaris
Les entitats aprofiten el Dia Mundial de l'Alimentació per conscienciar la població sobre la necessitat d'eradicar la pobresa i la fam al món.

925 milions de persones passen fam al món. El 98% viuen en països en vies de desenvolupament. Els països desenvolupats comencen també a tenir problemes d'exclusió social i pobresa que afecten l'alimentació de la gent. 19 milions de persones dels països desenvolupats passen gana. A Catalunya, un milió i mig de persones es troben, de forma permanent, sota el llindar de la pobresa. 1 de cada 5 catalans és pobre, fet que representa que el 20,4% de la població viu sota el llindar de la pobresa. Són dades del Programa Mundial d'Aliments i de la Taula del Tercer Sector de Catalunya que prenen importància en el marc del Dia Mundial de l'Alimentació.

Les entitats, col·lectius i associacions que es dediquen a l'eradicació de la fam al món aprofiten jornades com les d'aquest diumenge, Dia Mundial de l'Alimentació, per conscienciar la població sobre l'augment de la pobresa i de la fam als països desenvolupats i sobre la necessitat d'eradicar-la als països que ja en pateixen de manera crònica, aquells que estan en vies de desenvolupament. 
 

La majoria de la fam està concentrada en els països en desenvolupament, segons el Programa Mundial d'Aliments de l'ONU. Segons el darrer informe de l'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), hi ha 925 milions de persones que passen gana al món, el 98% en països subdesenvolupats. La majoria viuen en països de l'Àsia i el Pacífic (578 milions), seguits de l'Àfrica subsahariana (239), l'Amèrica llatina i el Carib (53) i el Pròxim Orient i el nord d'Àfrica (37). 
 
El creixement de la pobresa a Catalunya
 
El preu d'aliments bàsics com els cereals ha augmentat prop d'un 50% en menys d'un any, segons la FAO, fet que aguditza l'increment de la pobresa i la fam.
 
A Catalunya, 1 de cada 5 catalans és pobre, un 20,4% de la població catalana viu sota el llindar pobresa. El col·lectiu més afectat és la població major de 65 anys, amb una taxa de risc a la pobresa del 25,1%, seguit dels menors de 16 anys (23,4%). A més, 1 de cada 5 llars catalanes té uns ingressos anuals inferiors a 14.000 euros. 
 
Són xifres més elevades que al conjunt de la Unió Europea, on la taxa de risc de pobresa se situa entre el 16 i el 17%
 
Segons dades del Banc dels Aliments a Catalunya hi ha un milió i mig de persones que de forma permanent es troben sota el llindar de la pobresa i perceben mens del mínim establert com el llindar de la pobresa, 749,3 euros al mes per llars amb dues persones adultes i 1.573,5 euros al mes per llars amb dos adults i dos infants. 
 
Augment del preu dels aliments
 
Amb motiu del Dia Mundial de l'Alimentació i del Dia Mundial per l'Eradicació de la Pobresa, Antoni Sansalvadó, President del Banc dels Aliments de Barcelona, fa especial incidència en l'augment del preu dels aliments arreu del món. A més, assenyala, a Catalunya hi ha uns elements addicionals que afecten la pobresa, l'atur en creixement, que "ha endurit especialment la situació, fent que hi hagi un milió i mig de gent necessitada que no tenen el suficient per a viure" i l'augment dels lloguers i dels serveis bàsics com l'aigua, el gas i l'electricitat
 
Per altra banda, Sansalvadó remarca el model de societat de consum que "ha fet que creixi el malbaratament dels aliments en la cadena alimentària". Per això, diu, és important " lluitar contra el malbaratament, promovent la necessitat moral d'una renovada solidaritat de la societat envers els que pateixen fam". 
 
El Banc dels Aliments està preparant el Gran Recapte d'Aliments que se celebrarà el 25 i 26 de novembre.

adroca

Developer