..... Inici | Ràdio | Recerca

Salt és una de les poblacions catalanes amb més desnonaments, perquè té molta població immigrant

by 19:42 0 comentaris
“Girona és líder a l'Estat en pisos embargats”  -  Entrevista a Jordi Tarruella vicepresident de l'associació d'usuaris de caixes, bancs i assegurances (Aicec-Adicae).
En tres anys el percentatge d'execucions ha crescut un 542 per cent. Salt és una de les poblacions catalanes amb més desnonaments perquè té molta població immigrant. Segons el vicepresident de l'associació d'usuaris de caixes, bancs i assegurances (Aicec-Adicae), Jordi Tarruella, “la població immigrant s'ha vist abocada a comprar habitatges perquè no els volien llogar els pisos. Ara no pot pagar i li embarguen el pis”. “Els desnonaments afecten sobretot immigrants i nouvinguts però també la gent del país”, va dir ahir Tarruella, que va fer un debat sobre hipoteques i embargaments a Salt.
Col·lectius de ciutadans han realitzat diversos actes per evitar desnonaments que al final s'han acabat executant.
Aquests actes s'han posat de moda i estan bé com a acte simbòlic, però en realitat no serveixen per a res. La llei no es pot parar. Si has rebut una ordre de desnonament, tant és que 400 persones es parin davant de casa teva perquè tard o d'hora l'acció judicial s'executa. Són mesures momentànies i simbòliques però que no són eficaces. És per això que des d'Adicae volem fer mesures a curt, mitjà i llarg termini. L'objectiu és aconseguir que es modifiqui la llei.
Però s'acaba de modificar.
Sí, però considerem que no és suficient. Demanem una moratòria de tres anys en l'execució dels embargaments com s'ha fet als Estats Units, mentre es regularitzin tots aquests temes. Volem una nova llei que no obligui a executar un desnonament en un parell de mesos sinó que no s'executi abans d'un any per donar temps a una família a buscar-se un altre lloc per viure. També, que els habitatges que vagin a subhasta no tinguin un preu inferior al 80% del cost de taxació, ja que fins ara era del 50% i la nova regulació l'ha apujat al 60%. No pot ser que un habitatge estigui valorat en 100.000 euros i quan va a subhasta baixi als 50.000. És important també que no s'obligui a cap persona embargada a pagar amb totes les seves propietats, que no es puguin embargar habitatges que tinguin clàusules abusives que provoquen que no es pugui pagar el deute o que l'incompliment d'una assegurança no sigui causa per rescindir un contracte.
Es pot aturar un embargament?
Quan s'inicia el procés d'execució és difícil parar-lo. Calculo, sense tenir dades exactes, que entre un 70 i un 75% d'execucions hipotecàries acaben amb embargament. El que s'ha de fer és negociar amb les entitats bancàries abans de tenir el deute perquè moltes vegades es poden trobar solucions.
I a les comarques gironines com està la situació?
És la demarcació de l'Estat amb el percentatges més alt d'execucions hipotecàries. Entre el 2007 i el 2010 el percentatge ha pujat un 542%.
I com és això? Per la població immigrant. Salt, per exemple, és una de les poblacions gironines que té més embargaments. L'immigrant s'ha vist abocat a comprar pisos perquè no n'hi volien llogar. Un pis de propietat li costava 1.000 euros d'hipoteca al mes i llogar-lo 1.200 i per això acabava comprant. A més, es feien garanties hipotecàries creuades. Hi ha immigrants que tenen 3 propietats. Però aquest no és un problema només dels immigrants. La gent del país també està afectada pels embargaments. El problema ha sigut la manca d'ètica bancària. Donaven diners a tothom sense comprovar que poguessin pagar. Ara no poden pagar. / Font

Salt - Imma Boschemail

Maria Dantas

Developer