..... Inici | Ràdio | Recerca

El Govern central condemna les quotes migratòries que proposa Torramadé

by 19:24 0 comentaris
El director general d'Immigració diu que estan fora de la llei però l'alcalde rep el suport d'Albiol.
Continua l'allau de reaccions a favor i en contra de la proposta de l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), que és partidari d'establir un límit màxim d'immigrants a cada població i distribuir-los en altres amb menors percentatges. Mentre CiU i PP defensen les paraules de l'alcalde, els socialistes ho rebutgen.
El director general d'Immigració del Ministeri de Treball i Immigració, Markus González, per exemple, considera "populista" la proposta de l'alcalde saltenc. González va assenyalar que aquest tipus de reflexions "llancen missatges simplistes i contradictoris" i que donen a entendre que "aquest tipus de problemes se solucionen amb mesures populistes". "Es tracta d'una reflexió d'un alcalde que acaba d'arribar i que no ha estat secundada per cap dirigent d'UDC" va afegir, en una entrevista a la Cadena Ser. Així mateix, va recalcar que intentar establir quotes és "una proposta que en cap cas té cabuda en la normativa nacional ni comunitària".
En aquest sentit, va indicar que els immigrants regulars que estan a l'Estat de la mateixa manera que els nacionals "tenen el dret a la lliure circulació, que inclou el dret a residir en aquell municipi que considerin convenient".
En canvi, les paraules de Torramadé han rebut la benedicció del PP. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, va alertar que si l'administració no pren consciència de la situació en algunes poblacions, hi podria haver un conflicte social "pel problema de la desestructuració social motivat per determinat tipus d'immigració". "Em fa la impressió que (l'alcalde de Salt) ha llançat un crit de desesperació, d'impotència", en el sentit d'alertar que la situació és insostenible i que pot acabar malament", va interpretar.
L'alcalde badaloní va assegurar que els ajuntaments han de donar prioritat als catalans per damunt dels immigrants nouvinguts en atorgar ajudes econòmiques. I és que, segons Albiol hi ha un "greuge comparatiu" entre uns i altres, ja que la persona que acaba d'arribar "sempre serà més pobra" que una altra amb nacionalitat espanyola i per això "acaba accedint a l'ajuda".
El Govern català, mentrestant, dóna suport a l'alcalde nacionalista, però amb matisos si són de CDC o d'Unió (com Torramadé). El portaveu del Govern, Francesc Homs, per exemple, va advertir que la llei i la Constitució impedeixen reubicar una persona per motius del seu origen. Homs va treure ferro a les declaracions i va recordar que "tots els governs" tracten de redistribuir la població immigrant per evitar que es formin "guetos", a través de polítiques de planificació urbanística i d'equipaments escolars, sanitaris i altres serveis públics. "A una persona concreta no se la pot ubicar per raó del seu origen. No crec que l'alcalde ho situï en aquest terreny estricte", va puntualitzar. Més clara en la defensa de Torramadé va ser la vicepresidenta del Govern, la democristiana Joana Ortega qui va assegurar que entenia el "crit d'alerta" de l'alcalde de Salt. Ortega en declaracions a Ràdio 4, va assegurar que entenia que l'alcalde " faci propostes més enllà del que estableix la legislació vigent".

Maria Dantas

Developer