..... Inici | Ràdio | Recerca

Recomanacions per al tractament informatiu de la immigració

by 6:35 0 comentaris
La Comissió de Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes ha elaborat un decàleg amb recomanacions per al tractament informatiu de la immigració. La Comissió considera que el periodista té un important rol en la contrucció de la cohesió social i aposta per un tractament de la immigració responsable i lliure d'esterotips, per fer front a l'ús demagògic d'alguns partits.
Per això, la Comissió ha elaborat un decàleg on fa algunes recomancions com evitar l'ús de tòpics, esterotips i llenguatge discriminatori quan s'informa de persones immigrades; tenir en compte la diversitat de les persones immigrades i no tractar-les com un col·lectiu homogeni, valorar si és rellevant informar sobre el país d'origen, color de pell, religió, grup ètnic o cultura per a la plena comprensió de la notícia o evitar que la població immigrada aparegui com a culpable de problemes i conflictes dels quals no són responsables.
El document, juntament amb la Guia sobre el tractament de la diversitat cultural als mitjans de comunicació elaborada pel Col·legi de Periodistes, s'enviarà als responsables dels principals mitjans de comunicació de la demarcació, demanant un compromís ferm amb la responsabilitat social de/la periodista en la creació d'una opinió pública rica i constructiva, que vetlli per la cohesió social. Els documents es poden sol·licitar al Col·legi de Periodistes de la demarcació de Girona, al mail secretariagirona@periodistes.org, però també els trobareu adjunts al final d'aquest text.
Per a l'elaboració del catàleg, s'han tingut en compte el quadern Els mitjans de comunicació davant la immigració, de Vicenç Villatoro, la Guía práctica para los profesionales de los medios de comunicación, de la Secretaria d'Immigració i Emigració del Ministeri de Treball, i la Guia sobre el tractament de la diversitat cultural als mitjans de comunicació, editada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Trobareu adjunt el decàleg i la Guia sobre el tractament de la diversitat cultural als mitjans de comunicació.
Confiem que tot plegat us sigui útil per a la vostra tasca!

Maria Dantas

Developer