..... Inici | Ràdio | Recerca

'El mal de Son Gotleu és la pobresa'

by 14:57 0 comentaris
Explica que l'administració ha d'implicar-s'hi i no tolerar la degradació del barri.

A Son Gotleu, s'hi aplega la majoria de la immigració subsahariana de Mallorca, al costat d'un grup gitano, que fa anys que hi està, alguns immigrants d'origen àrab i immigrants espanyols de la primera onada migratòria dels anys seixanta. Els edificis, blocs residencials, foren construïts llavors i ara es troben molt degradats. Han estat abandonats sistemàticament per totes les institucions.

Al fons dels fets concrets que han motivat els aldarulls d'aquests dies, el mal principal de Son Gotleu és la pobresa. Hi ha una gran densitat de pobresa. S'ha permès que es convertís en un nucli de pobresa i hi ha mancat molt la implicació de l'administració per evitar-ho. Els governs municipals han assajat fórmules tímides i diverses que no han tingut gens d'èxit. Ben altrament, la situació no ha fet sinó empitjorar. Fins i tot han començat a aparèixer actituds xenòfobes. I periòdicament hi ha aldarulls, el més greu l'agost del 2009, amb una gran batalla campal a tot el barri.

I amb la crisi actual aquesta situació s'ha accentuat. Hi ha veïns que diuen que l'origen de tot plegat és que els gitanos volen evitar que els subsaharians els prenguin el control del barri. I n 'hi ha que diuen que tot plegat ve d'una lluita pel control del tràfic de drogues entre comunitats diferents. Potser sí, però el mal de fons és, en realitat, la pobresa extrema.

Arribats en aquest punt, el camí per a resoldre'l és molt llarg i complicat. S'ha permès que es formés un ghetto i dissoldre'l és, com més va, més complex. Però, per a començar cal que l'ajuntament s'impliqui en el barri d'una vegada, que millori els serveis, del tot deficients, i que hi inverteixi esforços de veritat.

Un exemple molt visible: no es pot comparar la neteja del centre de Palma, net i impecable, amb la neteja de Son Gotleu, que és un barri absolutament degradat i brut. Per què? Perquè no és una zona turística i no se'n treu rendiment. Així de senzill. És un exemple, però per algun lloc s'ha de començar, i cal, d'una vegada, agafar el toro per les banyes i posar-se les piles de veritat.

Enric Borràs, periodista del Diari de Balears

adroca

Developer