..... Inici | Ràdio | Recerca

L’Associació Italiana d’Estudis Catalans, Premi Internacional Ramon Llull

by 16:01 0 comentaris

Aquesta tarda tindrà lloc l’acte de lliurament del XXI Premi Internacional Ramon Llull, que des de l’any 2004 convoquen conjuntament l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Llull i la Fundació  Congrés de Cultura Catalana.

El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit distingir l’Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC). El jurat, ha destacat la trajectòria de l’AISC (fundada el 1978) i el seu impuls a la recerca a través de l’organització de col•loquis internacionals d’estudis catalans.

Fins ara n’hi ha hagut nou, i el desè tindrà lloc a la Universitat de Verona el febrer de l’any vinent. Igualment, s’han destacat les seves publicacions d’actes dels col•loquis i d’altres volums amb estudis, antologies i traduccions. Actualment, el president de l’AISC és Patrizio Rigobon, professor de literatura catalana a la Universitat Ca’ Foscari de Venècia i traductor a l’italià d’obres com el Consolatio Venetorum de Ramon Llull o La pell freda, d’Albert Sánchez Piñol, entre d’altres.

El premi, dotat amb 6.000 euros, es convoca anualment i de forma conjunta per l'Institut Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Enguany, el jurat ha estat presidit pel director de l'IRL, Vicenç Villatoro. A proposta de l'IRL, formen part del jurat Isidor Marí, Joaquim Puig, Lídia Pons i August Bover. Per part de la Fundació en formen part Montserrat Guibernau, Miquel Strubell, Fèlix Martí i el pare Marc Taxonera.

El lliurament del premi tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Catalans el proper 15 de juliol.

En les darreres edicions els guardonats han estat Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) i Giuspeppe Tavani (2004).
Més de 30 anys d'estudis catalans
L'AISC va ser creada oficialment l'any 1978. És, per tant, l'associació de catalanística amb una trajectòria més llarga després de l'Anglo-Catalan Society. Ja des dels seus inicis, ha comptat entre els seus membres amb estudiosos de prestigi com ara els professors Giuseppe E. Sansone, Miquel Batllori, Giuseppe Tavani o Jordi Carbonell. Des de la seva fundació, ha organitzat nou col·loquis internacionals d'estudis catalans i actualment prepara el desè, que amb el títol "Ciutat de l'amor: scrivere la città, raccontare i sentimenti", tindrà lloc a la Universitat de Verona del 23 al 25 de febrer de 2012.

L'AISC ha publicat les actes de tots aquests col·loquis i ha contribuït, a més, a la publicació de molts altres volums d'estudis, antologies i traduccions, que conformen una extensa bibliografia.

Des de l'AISC, professors i estudiosos com Annamaria Annicchiarico, Stefano Asperti, Anna M. Compagna, Giuseppe Grilli o Anna M. Saludes, treballen des de fa temps per consolidar la presència dels estudis catalans a les universitats italianes. Actualment a Itàlia hi ha setze universitats que ofereixen estudis catalans en els seus plans d'estudi, la majoria de les quals amb el suport de l'Institut Ramon Llull.

adroca

Developer