..... Inici | Ràdio | Recerca

La UE recorda que si el català no és oficial a Europa és perquè Espanya no ho demana

by 1:35 0 comentaris
La comissària d'Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut de la Comissió Europea, Androulla Vassiliou, ha reiterat que correspon a l'Estat espanyol sol·licitar l'oficialitat del català a les institucions de la UE, concretament al Consell Europeu, per tal que el català hi sigui oficial. Així ho ha assegurat en declaracions a l'ACN, on ha evitat valorar la iniciativa dels eurodiputats catalans d'aprofitar l'adhesió de Croàcia i la més que possible oficiailtat del croat a la UE -que requereix modificar tractats per unanimitat- per demanar l'oficialitat del català. Vassiliou ha assegurat que a la UE "tenim 23 llengües oficials i són les 23 que els estats han demanat que fossin reconegudes" i ha recordat que no és competència de la Comissió modificar la política lingüística europea, sinó que correspon al Consell Europeu, integrat pels 27 caps d'estat. És allà on Espanya hauria de sol·licitar-hi l'oficialitat del català, que hauria de ser aprovada per unanimitat.
Els eurodiputats Ramon Tremosa, Oriol Junqueras, Raül Romeva i Maria Badia impulsen un manifest on demanen al govern espanyol que aprofiti la futura adhesió de Croàcia per demanar l'oficialitat del català. El document recorda que per permetre l'ingrés d'un nou país a la UE cal modificar el Tractat de la Unió Europea per incloure el croat com a llengua oficial, i reformar el Reglament del Consell sobre el règim lingüístic per afegir-hi també aquesta llengua.

Per tant com que per incloure una llengua al Tractat es requereix unanimitat, els eurodiputats volen que el govern espanyol condicioni aquesta oficialitat del croat a la del català, per defensar així "els drets de la ciutadania dels catalans amb la mateixa intensitat que els de la resta d'habitants de l'estat espanyol".

adroca

Developer