..... Inici | Ràdio | Recerca

Jacques Léonard. Barcelona gitana, a l’Arxiu Fotogràfic de BCN

by 3:33 0 comentaris

Tráiler de "Jacques Leonard, el payo Chac", de Yago Leonard. Producido por Curt Ficcions, Curt Produccions. from CURT FICCIONS on Vimeo.

L’ Arxiu Fotogràfic de Barcelona va inauguar el passat 2 de juny l’exposició Jacques Léonard. Barcelona gitana. Léonard (París, 1909 – l’Escala, 1995) va arribar a Barcelona al 1956. Col·laborador de La Vanguardia i La Gaceta, es va casar amb Rosario Amaya, gitana que vivia a les barraques de Montjuïc.

L ‘exposició, on també es pot veure el documental Leonard, El Payo Chac dirigit per Yago Léonard, el fill de Jacques, ens permet observar part de la història de l’altra Barcelona, retratada amb intenció artística i vocació sociològica, a través de 80 fotografies i d’un fons fotogràfic, el de El Loco (els seus amics gitanos així l’anomenaven, i també El Payo Chac), que consta de 18 mil negatius que varen ser donat a l’Arxiu Fotogràfic de la ciutat al 2009; d’aquests, 3000 són de temàtica gitana, i són una mostra de la incidència d’aquesta ètnia a la nostra ciutat i cultura. La majoria són de format mig i en blanc i negre, i construeixen una realitat  social i cultural que cal recordar i conservar, demostrant, una vegada més, que la cultura no oficial és la que perdura, pel seu caràcter autèntic i incorruptible.

Fotografies, documental, vitrines amb llibres i fotografies dedicades a la vida i obra de Jacques Léonard, i el citat fons fotogràfic, es pot veure en el marc d’una exposició que ha estat possible gràcies al fill i néts de Leonard (Yago, Santiago i Àlex, respectivament), i al suport de l’Arxiu Fotogràfic. Recordar que durant el proper mes d’octubre s’inaugurarà, a l’Institut Francès de Barcelona l’exposició Jacques Léonard. Pelèrinage gitan, una selecció de fotos de Léonard dels grupo del poble gitano de las Santes Maries de la Mar, a La Camarga francesa.

Jacques Léonard. Barcelona gitana és una exposició romandrà oberta fins el 14 de gener del 2012.

Horari de visita:
De dilluns a dissabte de 10 a 19 h. Festius tancat
Entrada gratuïta | Conferències i visites comentades per a grups
Reserves: 93 256 34 20
Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Pl. Pons i Clerch, 2, 2n · 08003 Barcelona | Tel. 93 256 34 20
arxiufotografic@bcn.cat
www.bcn.cat/arxiufotografic

adroca

Developer