..... Inici | Ràdio | Recerca

La diversitat lingüística homenatjada

by 11:41 0 comentaris

LLIURAMENT DEL PREMI INTERNACIONAL LINGUAPAX 2011

Els premis Linguapax, que cada any s'anuncien el 21 de febrer, data commemorativa del Dia Mundial de la Llengua Materna, són l'únic reconeixement al món en matèria de promoció de la diversitat lingüística atorgat a lingüistes, investigadors, professors o activistes de la societat civil per la seva dedicació a la causa de la diversitat lingüística i l'educació multilingüe. Enguany, el premi es va atorgar per primer cop en dues categories: individual i institucional.

L'activista indi Ganesh Devy va rebre el Premi Internacional Linguapax 2011 que guardona una vida d'esforços a favor del reconeixement i la conservació de les més de 700 llengües de l'Índia. La vigília, l'Institut Ronda de Lleida i l'Escola Doctor Robert de Camprodon van ser designades mereixedores del Premi Miquel Siguan pels seus projectes de promoció de la diversitat lingüística. 

L'organització premiada al 2011, i malauradament absent d'aquesta cerimònia, és el Centre Indígena d'Investigacions Interculturals de Tierradentro a Colòmbia. Es tracta d'un espai de trobada i reflexió creat pels 24 districtes de Tierradentro per fomentar, acompanyar i desenvolupar processos de recerca i de formació comunitària des del context educatiu autòcton.

El lliurament del Premi Linguapax va ser el marc de la presentació oficial del primer informe Linguapax Review, un projecte que aspira a esdevenir una talaia privilegiada sobre la situació dels drets lingüístics al món, i d'aquesta manera, avançar en la seva promoció, en la identificació de bones pràctiques, en la denúncia de la seva vulneració. L'informe, publicat dins de la col·lecció Materials d'Unescocat en versió digital gratuïta, dedica una primera part al repàs històric de Linguapax, i una segona, en forma d'articles redactats pels prestigiosos membres del consell científic i de les delegacions regionals de Linguapax, ofereix una visió panoràmica de la situació de les llengües a diferents regions del món, amb una mirada als esforços de revitalizació i els seus impactes en la vida de les persones (Descarregar).

El dia abans, Linguapax i la Xarxa d'Escoles Associades a la UNESCO de Catalunya van lliurar els segons Premis Miquel Siguan destinats a fomentar la difusió dels objectius del projecte Linguapax i donar a conèixer la tasca dels centres educatius de tots els nivells no universitaris a favor de la diversitat lingüística. Les escoles guanyadores són l'Institut Ronda de Lleida, en la categoria de centres membres de la Xarxa d'Escoles Associades a la UNESCO, pel projecte "Curs d'intercomprensió lectora romànica i cultura europea", i l'escola Doctor Robert de Camprodon, en la categoria de centres no adscrits a la Xarxa d'Escoles Associades a la UNESCO, pel projecte "Dia de les llengües".

adroca

Developer