..... Inici | Ràdio | Recerca

Triomf històric dels nacionalistes escocesos

by 11:32 0 comentaris
El Partit Nacional Escocès (SNP) ha aconseguit, quan encara no ha finalitzat l'escrutini dels vots, un resultat històric. Amb 57 circumscripcions escrutades de les 73 que hi ha, l'SNP s'ha atribuït de moment 44 escons (20 més que en les passades eleccions)i la BBC preveu que aconseguirà fins a 6, dels 129 escons que hi ha al Parlament.

Tot apunta així mateix a una clara derrota dels liberaldemòcrates en la seva proposta de canvi del sistema electoral de majoria simple per l'anomenat vot alternatiu, que permetria als electors votar diversos candidats per ordre de preferència. En la ciutat de Sheffield, circumscripció electoral del líder liberaldemòcrata, Nick Clegg, a qui es considera el gran derrotat, els laboristes van superar aquest partit i es van convertir en majoritaris en aquest Ajuntament després de prendre nou escons als seus rivals.


A Liverpool, els liberaldemòcrates van cedir als laboristes onze llocs de regidor i també a Manchester, tot apunta a fortes pèrdues pel partit de Clegg. Les primeres projeccions de vot de la BBC per a les eleccions municipals situen en primer lloc als laboristes amb un 37 per cent, seguits dels conservadors, que semblen aguantar millor de l'esperat amb un 35 per cent, i els liberaldemòcrates, amb només un 15 per cent.

Segons John Curtice, professor de política de la Universitat de Strathclyde, els conservadors tot just han patit desgast en l'any que duen en el govern mentre que els seus socis minoritaris han perdut onze punts aproximadament en benefici de l'oposició laborista, que podria guanyar uns deu punts.

En les eleccions al Parlament d'Edimburg, el Partit Nacionalista Escocès d' Alex Salmond sembla haver registrat importants avanços en detriment dels laboristes, que s'han quedat sense alguns dels seus feus tradicionals, i sobretot dels liberaldemòcrates.

Salmond, que està segur de mantenir-se com ministre principal d' Escòcia, es va mostrar exultant després de conèixer-se els primers resultats i va afirmar que la seva formació s'ha convertit finalment en el "partit nacional de Escòcia".

En les eleccions al Parlament autònom de Gal·les, els laboristes confien aconseguir una clara majoria i governar per primera vegada en solitari sense el suport dels seus socis actuals, els nacionalistes de Plaid Cymru.

A Irlanda del Nord, on el recompte dels vots comença aquest matí, el Partit Democràtic Unionista (DUP), del ministre principal, Peter Robinson, i el Sinn Féin, antic braç polític de l'inactiu IRA, que governen junts, confien a afermar la seva posició com els partits més votats.

Tot indica que Robinson continuarà com cap de l'executiu de Belfast i Martin McGuinness, "nombre dos" del Sinn Féin, com el seu adjunt, malgrat que els republicans encara tenen esperances de superar el DUP i convertir-se, per primera vegada en la seva història, en el principal partit nord-irlandès. /Font

redacció

Developer