..... Inici | Ràdio | Recerca

Presentació de l’ informe “Representació de les relacions de gènere en les notícies sobre el Sud: estudi de casos en els mitjans

by 6:39 0 comentaris
La campanya "Mou-te per la igualtat. És de justícia" va presentar ahir, dijous 5 de maig, el tercer informe dirigit al mitjans de comunicació en un esmorzar de premsa al col·legi de Periodistes de Catalunya. La campanya va comptar amb la presència del director de comunicació d'Ajuda en Acciò a la Índia, Parvinder Singh i la periodista boliviana María René Duchén.
La presentació de l’informe va comptar entre d’altres, amb la presència de Parvinder Singh, director de comunicació d’Ajuda en Acció a l’Índia, i coordinador de Action Aids, on es treballa en la defensa dels drets de les persones més vulnerables i marginades de la societat; i de la periodista boliviana María René Duchén, que dirigeix ​​un programa de ràdio, condueix i és responsable de premsa de les notícies nacionals de la televisió boliviana, també va ser candidata a vice presidenta de la República i és una gran activista i defensora dels drets de les dones.
L'informe "Representació de les relacions de gènere en les notícies sobre el Sud: estudi de casos en els mitjans de comunicació catalans" ha estat elaborat per la consultora Indera i en aquest tercer i darrer informe es completa els dos anteriors amb un conjunt de reflexions i anàlisi de la informació periodística. Els tres informes han abordat temàtiques diverses amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la representació mediàtica de les relacions de gènere, tant en el context català com en relació a la representació que des dels mitjans de comunicació es fa de les notícies del Sud des del Nord.
La primera part de l'informe presenta el marc teòric sobre el rol dels mitjans de comunicació com agents socialitzadors i sobre la producció informativa des d'una perspectiva de gènere. La segona part es basa en l'estudi de dues notícies considerades de particular importància des d'una perspectiva de gènere: l'elecció de la presidenta del Brasil Dilma Roussef i el succés dels miners atrapats a una mina a Xile. Els estudis d'aquests dos casos s'han fet analitzant la informació de la premsa escrita (diari Avui), TV (TV3) i ràdio (Catalunya Ràdio).
Les conclusions de l'informe mostren un panorama que no sembla haver-se modificat substancialment en els darrers anys, es continuen presentant desigualtats similars en el tractament periodístic cap a les dones i els homes per part dels mitjans. Segons ens diu l’informe, del que es tracta és d’identificar elements sobre els quals reflexionar i que permetin continuar incidint en els mitjans de comunicació per avançar cap a una representació de la realitat més equitativa des d’una perspectiva de gènere.

Més informació

redacció

Developer