..... Inici | Ràdio | Recerca

Desapareguts

by 13:49 0 comentaris
 El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, La Casa Encendida de Obra Social Caja Madrid i El Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León presenten simultàniament l’exposició “Desapareguts”, comissariada per la fotoperiodista Sandra Balsells. Aquesta mostra fotogràfica del fotoperiodista Gervasio Sánchez pretén aproximar-nos al tema de la desaparició forçosa a països com Xile, Argentina, Perú, Colòmbia, El Salvador, Guatemala, Iraq, Cambodja, Bòsnia-Herzegovina i Espanya entre els anys 1998 i 2010.

“Desapareguts” s’erigeix com un contundent document contra l’oblit i té com a objectiu rescatar la memòria sepultada de persones desaparegudes en diversos conflictes bèl·lics i processos de repressió. La presentació de l’exposició s’inscriu en una acció cultural de gran envergadura que, per primera vegada al panorama expositiu espanyol, implica l’exhibició simultània a tres ciutats -Lleó, Barcelona i Madrid- d’un macro projecte fotogràfic centrat en la mateixa temàtica i a càrrec del mateix autor.

Cadascun d’aquests centres però exhibirà una àmplia selecció de fotografies totalment diferent, cosa que la converteix en una proposta expositiva realment nova (MUSAC: 79 fotografies i instal·lació de retrats "Crueltat i dolor", obra conjunta de Gervasio Sánchez i Ricardo Calero; La Casa Encendida: 73 fotografies i 4 murals amb 40 retrats; CCCB: 103 fotografies i 4 murals amb 40 retrats). No obstant això, a cadascuna de les tres exposicions es manté la mateixa estructura narrativa, els mateixos blocs temàtics i les tres conclouen amb un significatiu epíleg dedicat a Espanya, on s’aborda l’actual procés de recerca i exhumació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

A més de material fotogràfic, l’exposició inclou dues gravacions audiovisuals que ens apropen a l’experiència de testimonis de familiars de desapareguts i mostren i reprodueixen el so ambient de centres de detenció i llocs d’inhumacions.

La relació de Gervasio Sánchez amb el drama dels desapareguts arrenca a Guatemala l’any 1984, moment en què inicia la seva trajectòria professional com a periodista independent, especialitzat en conflictes armats. Des de llavors i fins a l’actualitat, Gervasio Sánchez ha cobert nombrosos conflictes bèl·lics i ha desenvolupat diversos projectes a llarg termini sobre les víctimes. En aquests 25 anys d’activitat professional, el tema de la desaparició forçosa ha sigut una constant en l’obra del fotògraf que, de manera intermitent, s’ha submergit en nombrosos països afectats per aquesta problemàtica. L’exposició “Desapareguts” constitueix el projecte més extens i voluminós dels realitzats fins ara per Gervasio Sánchez.
En el marc de l’exposició, els tres centres celebraran també unes jornades destinades a reflexionar i debatre el fenomen de la desaparició forçosa. /font

adroca

Developer