..... Inici | Ràdio | Recerca

Bandes llatines

by 15:22 0 comentaris
LA XIFRA: 3.000 joves, formen part de bandes llatines actualment a Catalunya, un 2% del total de població que resideix al Principat.

LA FRASE: El nucli és d'origen llatinoamericà, però cada cop hi ha més magrebins, autòctons i noies en les bandes. Francesc Xavier Sancho cap de la unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà de Barcelona (URPAC) de Barcelona.

Els Mossos d'Esquadra van engegar el 2008 el dispositiu Brisa, un extens programa policial que permet donar una resposta preventiva i reactiva contra els grups violents juvenils, entre ells les bandes llatines, a Catalunya.

La columna vertebral del dispositiu està encapçalada pels grups regionals i l'ARRO –àrea regional de recursos operatius–, que planifiquen les actuacions que ha de dur a terme cada ABP, a través de les seves unitats de seguretat ciutadana –uniformades i de paisà– i els agents d'investigació.

Fruit del treball dels darrers anys –amb batudes i escorcolls als barris més problemàtics– els Mossos tenen plenament identificades les bandes més importants que es mouen actualment per Barcelona. N'hi ha cinc: Latin Kings, Ñetas, Trinitarios, Bloods i Blackpanthers. Les dues primeres, tot i que l'Ajuntament de Barcelona les va convertir en associacions, continuen tenint escissions de membres que participen en fets violents. “El seu radi d'acció és a tot Barcelona”, explica el sotsinspector Francesc Xavier Sancho, com ara al parc de l'Escorxador o als jardins de Montserrat.

La resta de bandes tenen origen dominicà. Els Trinitarios estan situats a la zona nord, a barris com Trinitat; Bloods i Blackpanthers es mouen pel centre de la ciutat i a Sants, on existeix una important colònia de persones emigrades de l'Amèrica Central. A part d'aquestes bandes, els Mossos tenen detectats diversos grups menors que quan noten pressió policial canvien de districte. “Es canvien el nom i ocupen el nou espai fins que tornen a notar la pressió policial”, diu Sancho.

El dispositiu Brisa, que també arriba al metro, ha permès reduir el 2010 la xifra de fets delictius comesos per les bandes a Catalunya –l'any passat només es va registrar un crim– ja que la policia els ha deixat clar fins on arriben els límits. “Els diem: «Tu pots estar en aquesta plaça, ser del Barça o del Madrid, no passa res, però si comets una activitat il·lícita t'anirem al darrere»”, diu el sotsinspector, que afegeix: “Desconfien molt de la policia, però quan parlen amb nosaltres, veuen que se'n poden fiar”.

De moment, a Barcelona no s'ha detectat la presència de clicas (grup) de Maras Salvatrucha o Barrio 18, que es concentren, sobretot, a l'Hospitalet de Llobregat (Collblanc) i en diversos punts del Baix Llobregat, segons expliquen fonts policials. “Tenim detectades pintades, comportaments i alguns joves que s'identifiquen com a membres d'aquests grups, però com a banda no existeix”, assegura Sancho, que recorda que les Maras estan tipificades com a grup terrorista pels Estats Units.

Tot i l'èxit del dispositiu policial Brisa, fonts judicials han assegurat a aquest diari que durant els primers mesos del 2011 s'ha registrat un repunt dels fets violents protagonitzats per bandes llatines. Segons les mateixes fonts, en els primers tres mesos de l'any s'han registrat més incidents que durant el darrer trimestre de 2010, especialment al Baix Llobregat i en diversos punts del Barcelonès, on hi ha major presència d'aquest tipus de grups violents.

En aquest sentit, durant el primer trimestre la fiscalia de menors ja ha decretat l'ingrés a un centre “d'una desena d'adolescents” que havien participat en fets delictius contra altres grups, segons confirmen les mateixes fonts, que, en tot cas, recorden que les xifres de delictes comesos per bandes “fluctuen” segons els mesos.
En un dels últims casos coneguts fins ara, la fiscalia va ordenar l'ingrés a un centre de menors del jove de 16 anys que en va agredir un altre amb una arma blanca a l'estació de Diagonal (L5) el passat 27 de febrer. “Moltes vegades els pares no saben que els seus fills formen part de les bandes fins que els identifiquem o detenim”, conclou Sancho.

Bandes llatines s'enfronten cada cap de setmana al metro

Entre divendres i diumenge es registren una o dues baralles entre bandes llatines al metro, segons Carles Vallès, cap de la unitat d'investigació de l'àrea regional de transport urbà (ARTU) dels Mossos. Les batusses es concentren a la L5, a parades amb intercanviadors de línies i properes a les places on es reuneixen els grups, que no dubten a exercir la violència contra els grups rivals i, en ocasions, contra els vigilants. Si de dia el problema del metro són els carteristes, de nit ho són les baralles entre bandes.

“S'observen, es reconeixen com a grups enemics i comença la baralla.” La seqüència es registra en la majoria de batusses entre membres de bandes llatines, explica el sotsinspector Francesc Xavier Sancho, cap de la unitat regional de proximitat i atenció al ciutadà de Barcelona, que reconeix que s'estan “projectant” les batusses dels carrers a les andanes. “Les baralles al metro són mínimes respecte al carrer, però és cert que en les últimes setmanes s'han registrat diversos enfrontaments al subsòl”, diu.

Els Mossos van detenir a finals de març un noi de 16 anys per haver-ne apunyalat un altre de la mateixa edat, presumpte membre d'una banda llatina, a Diagonal a finals de febrer. En aquelles setmanes, almenys es van produir dues batusses més amb armes blanques a Sagrera (el 8 de març) i Tarragona.

Per Sancho, la concentració d'enfrontaments al metro en poques setmanes de diferència és una “coincidència”, ja que les bandes llatines, a diferència dels parcs i les places, no “ocupen” les estacions del suburbà. Els grups fan servir el subsòl per anar dels seus espais a zones d'oci –per exemple, a Heron City– i les batusses són xocs “fortuïts” amb bandes rivals, diu el sotsinspector, que, tot i això, creu “inevitable” vincular grups i andanes: “Certes parades estan associades amb el que hi ha a dalt.”

Mirades o insults acostumen a desencadenar les baralles entre membres rivals de les bandes, tot i que molts cops hi ha alguna cosa més. “T'agredeixo perquè ets de la banda enemiga, però el motiu real de la baralla és que m'has robat la parella”, detalla Sancho. En les batusses al subsòl, les càmeres són clau per a les investigacions./font

adroca

Developer