..... Inici | Ràdio | Recerca

Gal·les decideix avui si desitja augmentar la seva autonomia

by 8:20 0 comentaris

Els sondejos diuen que els gal·lesos donaran més poders a l'Assemblea Cardiff té competències limitades. El País de Gal·les decidirà avui, en referèndum, si fa un pas endavant per aconseguir una majoria d'edat política que faculti l'administració de Cardiff a legislar sense haver de dependre del permís de Londres, tot i que només en aquelles vint matèries sobre les quals el govern gal·lès i l'Assemblea tenen competències: educació, sanitat, transport i agricultura, entre d'altres.
La celebració de la consulta és fruit de l'acord de coalició establerta el 2007 entre el Partit Laborista del País de Gal·les, el grup més nombrós del Parlament nacional, i els independentistes del Playd Cymru.

Fins ara, segons va quedar establert en l'acta de devolució de poders a Gal·les, aprovada el 2006, Cardiff pot dictar les seves lleis, sempre que hagi obtingut el vistiplau del Parlament de Westminster amb anterioritat. Aquesta necessitat d'autorització prèvia és, a la pràctica, tant una negació de la capacitat d'autogovern del País de Gal·les com una innecessària complicació burocràtica. L'actual situació condueix, a vegades, al retard inexplicable en l'aprovació de lleis en què els quatre grups representants en l'Assemblea estan d'acord.


Victòria política


El referèndum és una victòria política del Playd Cymru, ja que la demanda va ser un dels punts irrenunciables de l'acord de govern establert amb els laboristes, després que en les darreres eleccions, celebrades el 2006, cap dels partits aconseguís la majoria absoluta.

La devolució a Gal·les ja preveia la possibilitat que el país tingués més capacitat legislativa, segons recollia la part quarta de l'acta en què s'establien els nous poders per al país. Als ciutadans se'ls demana, en resum, si volen que l'Assemblea estengui el seu poder fins on preveu aquest capítol de la llei.

L'enquesta més recent sobre intenció de vot, difosa abans-d'ahir per la cadena BBC, indicava que el 56% de la població gal·lesa està a favor que tenir més poders.

Més informació

redacció

Developer