..... Inici | Ràdio | Recerca

De Casamance a Catalunya

by 10:26 0 comentaris
Avui, Som a Itaca, rep Papis Cissoko, descendent de la gran família dels Djalis de l'antic imperi mandinga d'Àfrica Occidental (l'imperi de manding o Mali) per parlar de la Kora i de tota la musicalitat que els seus pares li van transmetre.

En Papis Cissoko va venir de Casamance amb la intenció d'ensenyar el seu art amb la kora i entrar en contacte amb la música de Catalunya. En Papis va néixer al Senegal i va estudiar Història i Filologia hispànica a la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar. Des de 2006 viu i resideix a Barcelona i ha format el seu propi grup: Bendula (el lloc de trobada en mandinga).

Buscar más artistas como Papis Cissokho

La kora és un instrument musical tradicional africana amb 21 cordes, a mig camí entre l'arpa i el llaüt, els orígens remunten al segle XIII a l'antic imperi de manding. Els músics que van inventar aquest instrument es diuen Djali o griot (en francès). Els djalis han estat els guardians de la història i de les tradicions en la Àfrica tradicional fins ben entrat el segle XX. Tocaven la Kora durant les cerimònies oficioses per a explicar la història o cantar poemes. La història de la kora és plena de mites i misteris que escapen a les percepció de les ments modernes. El títol de Djali es transmet per la sang de pare a fill.

La Kora acaba de guanyar un Grammy amb el músic Mamadou Diabaté, i malauradament moltes persones no coneixen l'arpa tradicional africana. En Papis Cissoko és un dels ambaixadors més actius de la nova música africana a Catalunya i ens la presentarà aquesta tarda.
Tindrem música en directe! Tot un luxe.

redacció

Developer