..... Inici | Ràdio | Recerca

Brasil, país del futur, avui

by 20:23 0 comentaris

Reflexions contemporànies sobre el país del futur

"El major programa de transferència de renta del món, el Borsa Família, beneficia 12 milions de famílies brasileres. Per portar llum elèctrica a 2,2 milions de residències, s'han utilitzat 906 mil km de cables, suficients per donar 21 voltes al món. Aquestes famílies, han pogut comprar 1,5 milió de televisors i 1,4 milió de neveres. 31 milions de brasilers han entrat en la classe mitjana i vint milions ham sortit de la pobresa absoluta. Hem pagat tot el deute extern i avui, som creditors del Fons Monetari Internacional (FMI).
Les nostres reserves internacionals van passar de 38 bilions a aproximadament 240 bilions de dòlars. Tenim fronteres amb 10 països sense cap conflicte amb els nostres veïns. En els últims set anys, el Brasil ha creat 12 milions de llocs de treball formals. El 2009, quan la major part dels països ha tingut disminució dels llocs de treball, el Brasil ha tingut un índex positiu d' aproximadament un milió de nous empleats. Brasil, un dels últims països a entrar a la crisi i un dels primers a sortir".

Part del discurs del President Lula en agraïment pel 1º Premi de Estadista Mundial concedit pel Fòrum Econòmic de Davos, en 2010. Lula, en el any 2005, va ser el primer President a fer discurs, en una mateixa setmana, en aquest Fòrum i en el Fòrum Social Mundial – amb la mateix quantitat d'aplaudiments. En Gener de 2010, Lula no ha pogut anar a Davos per dolor al pit i recomanacions mèdiques de descans.

Brasil, país del futur. Això va dir l'escriptor Stephen Zweig, sobre el país on va viure (encantat de la vida als tròpics) fins al dia 22 del febrer de 1942, quan es va suïcidar, en ple carnaval del Rio de Janeiro, decebut amb la seva Europa en guerra.

Un país contradictori? Difícil d'entendre? Fàcil d'agradar, millor dit.

La vuitena economia mundial – novena, segons una altra forma d'analitzar el Producte Intern Brut (7.545 milions de dòlars en 2009; més del doble del que hi havia l'any 2001), d'acord amb el Poder Adquisitiu del total d'habitants. Mirant d'una o d'altra perspectiva, el Brasil seria la vuitena economia mundial, Espanya la novena – o al revés.

Ara, a nivell comparatiu econòmic entre Brasil i Espanya, el més important és que entre les 30 més grans economies mundials, el Brasil té el segon més baix nivell de deute extern, amb 18,2% del PIB endeutat (Xina, en primer lloc i Índia, en segon). Espanya està entre els 10 més endeutats, actualment.

Cinquè país en territori (851.488 milions d'hectàrees), litoral oceànic i població (més de 190 milions d'habitants). Correspon a gairebé meitat del territori d'Amèrica Llatina. Un país amb dimensions continentals.

Flávio Carvalho da Silva - Sociòleg.
Fundador del Col•lectiu Brasil Catalunya.

redacció

Developer