'Tant França com la comunitat internacional són còmplices de la massacre que hi ha a Tunísia'. Amb aquesta contundència parla Sihem Bensendrine, periodista tunisiana de Radio-Kalima que viu des de fa mesos exiliada a Barcelona, acollida pel PEN català. En aquesta entrevista, Bensendrine, perseguida pel govern tunisià i que ha vist com els darrers dies tots els seus periodistes eren segrestats per les milícies dell govern tunisià, relata la situació que es viu a Tunísia i critica amb contundència l'actuació de la comunitat internacional, especialment de l'estat francès.
Bensandrine diu que el nombre de morts per les topades a Tunísia, que situa al voltant del cent cinquanta, és molt més alt del que diuen les agències de notícies internacionals. I lamenta que la comunitat internacional no protgeixi el ciutadans com sí que va fer en altres conflictes com a l'Iran, Birmània o Costa d'Ivori.
Explica que els interessos diplomàtics impedeixen entre països i impedeixen la intervenció d'exèrcits estrangers i diu que un altre govern, democràtic i transparent, seria possible si el món fos capaç de condemnar el règim del presindet Ben Alí i la corrupció que practica. De moment, les protestes i les topades continuen i cada vegada s'accentuen.
Precisament ahir, a Barcelona, més d'un centenar de manifestants es van concentrar ahir a la plaça de Sant Jaume per demostrar la seva solidaritat amb els pobles de Tunísia i Algèria i per condemnar la repressió dels governs d'aquells països. La majoria eren tunisians i algerians residents a Catalunya i activistes d'organitzacions solidàries, juntament amb representants de CC OO, UGT, ERC i ICV-EUiA.
Bensedrine va llegir un manifest en el qual demanava l'alliberament immediat del país i la fi de les persecucions contra els manifestants. Denunciava la manca de llibertats democràtiques i l'actitud del govern de Tunísia a l'horal de respondre amb repressions a les demandes dels ciutadans. També va demanar a la societat catalana que s'impliqués en la injustícia que succeeix molt a prop de casa nostra i on molts 'han anat a passar les vacances'.
Bensedrine va recordar que es tracta d'una revolta per la democràcia, 'd'homes i dones que lluiten per viure dignament, com els nostres veïns del nord'. Va demanar la implicació a les autoritats europees, i va remarcar: 'aquesta vegada no es pot parlar en cap cas del fantasma recurrent del fonamentalisme, es tracta d'una reivindicació social'.
Després del parlament de Bensedrine, el secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Alvárez, i el de CCOO, Joan Carles Gallego, van expressar la seva solidaritat amb els treballadors tunisians i van recordar que les reivindicacions d'aquestes mobilitzacions reclamen el dret al treball i el dret de guanyar-se la vida dignament. /Font