..... Inici | Ràdio | Recerca

Espanya "promet" a Palestina reconèixer el seu Estat el 2011

by 22:23 0 comentaris
Palestina compta amb la "promesa" del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero que Espanya reconeixerà l'Estat palestí durant 2011, encara que aquesta mesura no la secundin tots els països de la UE, ni tingui el beneplàcit d'Israel. No sabem el que, a hores d'ara, val una promesa del president espanyol, però en tot cas, l'ambaixador de Palestina a Espanya, Musa Amer Odeh ha mostrat la seva confiança en aquest compromís del Govern espanyol.


Us reproduim la notícia:

Odeh espera que aquesta mesura també compti amb l'aval del PP i de la resta de partits polítics. L'ambaixador ha demanat a Espanya que ajudi a convèncer a tots els socis europeus perquè donin suport la declaració de l'Estat palestí, tot i que ha donat per fet que ho faria de forma individual durant 2011 si no hagués consens. "Si la UE no pren la decisió, Espanya ens ha promès que ho farà. Pot ser demà, el mes que ve o en els pròxims. Espero que més aviat millor, però en aquest any", ha dit l'ambaixador palestí, que ha recordat el cas de Kosovo, en què no hi va haver unanimitat entre els Vint.

Tampoc ha considerat un obstacle el que Israel no vegi amb bons ulls que països com Espanya avalin un estat palestí que englobi els territoris de Gaza i Cisjordània i que tindria com a capital Jerusalem est, al que l'Executiu de Tel Aviv s'oposa. Més d'un centenar de països han donat ja aquest pas, entre ells, Brasil, Argentina, Bolívia o Uruguai, que ho van acordar en els últims dies davant el bloqueig del procés de pau per l'obstinació d'Israel a seguir construint colònies de jueus en sòl palestí.

Segons el parer de Odeh, "Espanya pot mantenir una bona relació amb Israel i al mateix temps, donar suport a Palestina" en el reconeixement de les seves institucions. "Això no ha de ser vist com una cosa que va en contra d'Israel, sinó com un pas en favor de la justícia i la pau al Pròxim Orient. No és just deixar el dret dels palestins a tenir el seu propi estat en mans dels israelians . Ells van declarar la seva independència sols el 1948 ", ha apuntat l'ambaixador.

Ha expressat el seu desig que els Prínceps d'Astúries, que planegen el 2011 fer una visita a Israel amb motiu del 25 aniversari de les relacions entre Espanya i Israel, viatgin també als territoris palestins ia Jerusalem est. "Els Prínceps i el Rei són benvinguts sempre. Seria un gran honor rebre'ls. Seva visita ajudaria a convèncer a Israel a treballar més a favor de la pau", ha comentat. El representant palestí ha expressat la seva convicció que el PP també seria partidari del nou estat amb les fronteres fixades abans de la Guerra dels Sis Dies de 1967. Segons Odeh, les tesis més favorables a Israel defensades per l'ex cap de l'Executiu José María Aznar en els últims mesos no estan en línia amb la postura "oficial" del PP.

 "És la seva pròpia opinió, no la del PP", ha aclarit Odeh, que, no obstant, ha recordat que Aznar va recolzar la reivindicació palestina quan estava al poder, el que prova que Espanya sempre ha mantingut "una política d'estat cap a Orient Pròxim, no una política de govern ". En aquest sentit, ha valorat que la ministra d'Afers Exteriors, Trinidad Jiménez, mantingui la mateixa fermesa a favor de la solució dels dos estats que sempre va tenir el seu antecessor en el càrrec, Miguel Ángel Moratinos. "Hi ha un desig de tractar a Palestina com a país ", ha ressaltat Odeh, a qui Moratinos va elevar el seu rang de cap de missió diplomàtica amb tracte d'ambaixador el mes de setembre. El delegat de l'ANP ha acusat Israel de "estar matant l'esperit de pau", pel que ha emplaçat a la comunitat internacional a reaccionar per "evitar que la regió caigui en mans dels radicals i els fanàtics". Palestina compta amb la "promesa" que Espanya reconeixerà el seu Estat el 2011. /Font

redacció

Developer