..... Inici | Ràdio | Recerca

El Sudan respectarà un possible 'Sí' a la independència en el referèndum de diumenge al Sudan del Sud

by 20:14 0 comentaris
Si els ciutadans del Sudan del Sud es pronuncien en favor de la independència al referèndum convocat pel proper diumenge, el Sudan el reconeixerà com un estat sobirà. Així ho va confirmar aquest dimarts el president del Sudan, Omar al-Bashir, que va declarar que respectaria la voluntat del poble i donaria la suport al desenvolupament econòmic del nou estat. 'Seria trist de veure el Sudan dividit en dos països, però seré feliç si la decisió porta la pau als dos territoris', va confirmar al-Bashir. El Sud del Sudan va reaccionar aquest dimecres a les declaracions celebrant la bona disposició d'al-Bashir pel referèndum.


'Estem contents que, tot i les dificultats i els desafiaments, al-Bashir hagi entès que aquest acord no és només entre els sudanesos sinó que implica tota la comuntiat internacional', va declarar dimecres el ministre d'Informació del Sudan del Sud, Barnaba Marial Benjamin. La pau entre el nord i el sud del Sudan va arribar amb un acord signat el 2005, que posava fi a la guerra civil que va durar més de dues dècades i es va cobrar almenys dos milions de vides. L'acord de pau incloïa, entre d'altres, la celebració d'eleccions generals, que van tenir lloc a l'abril, i d'un referèndum d'autodeterminació per part dels ciutadans del Sudan del Sud, que se celebrarà el proper diumenge 9 de gener.

Fins ara, al-Bashir intentava per tots els mitjans mantenir l'estat unificat i no perdre els camps petroliers situats al sud. Per bé que alts funcionaris propers al president sudanès havien demanat que el referèndum s'aplacés, la possibilitat s'ha rebutjat una vegada i una altra des del govern autònom del Sud del Sudan, comandat pel Moviment Popular per a l'Alliberament del Sudan (SPLA/M, en les seves sigles en anglès). El braç armat del SPLA/M -format per negro-africans cristians i animistes- va lluitar durant dues dècades contra el govern sudanès -favorable a les tribus àrabs i nubis del nord, eminentment de creences musulmanes-, en una guerra que va causar dos milions de morts i que finalment es va acabar amb un acord de pau signat el 9 de gener del 2005 que ja preveia el referèndum del mes vinent.

Si el resultat del referèndum acaba essent positiu, serà el primer nou Estat que sorgirà a l'Àfrica durant el segle XXI. L'últim en néixer fou Eritrea, el 1993, després de la guerra de secessió que va mantenir amb Etiòpia durant deu anys. /Font

redacció

Developer