..... Inici | Ràdio | Recerca

Els immigrants sud-americans xifren en 600 els que ja han marxat de la Cerdanya

by 20:21 0 comentaris
El col·lectiu d'immigrants sud-americans de la Cerdanya ha situat en uns 600 els membres de la comunitat que han hagut d'abandonar la comarca a causa de la crisi de la construcció.  El recés econòmic que ha patit el país en general i la Cerdanya en particular han fet que durant els últims mesos hagi marxat una massa emigrant que els padrons municipals no reflecteixen perquè quan una persona retorna al seu país no té per costum donar-se de baixa. Segons els membres de l'associació Nous Catalans -que demà inaugura un local social a Puigcerdà, un terç dels immigrants han abandonat la Cerdanya.


Segons ha explicat Johny Córdova, de Nous Catalans, dels prop de 2.000 veïns de procedència sud-americana, centreamericana o africana, un terç ja ha marxat i la major part d'aquest contingent no tornarà. Es tracta de persones que es van quedar sense feina i que tenien la possibilitat de mobilitzar-se ràpidament sense haver de moure família amb fills. Aquesta onada de pèrdua de població la configuren fonamentalment joves solters o sense fills al seu càrrec. També n'hi ha, però, que han marxat sols i que han deixat aquí els parents, de manera que sí que es preveu que tornin, segons ha explicat Córdova. Entre els que han marxat també n'hi ha que ho han fet cap a altres zones de l'estat o d'Europa i que, per tant, no han tornat de manera definitiva als seus països d'origen.

Local obert cada dia

La comunitat d'immigrants inaugurarà demà, per mitjà de l'associació Nous Catalans, un casal llatinoamericà que serà obert els set dies de la setmana. El local, situat a la carretera de Barcelona, 156, obrirà de dilluns a divendres entre les onze del matí i les quatre de la tarda. Els divendres, dissabtes i diumenges, a més a més, a partir de les vuit del vespre, s'hi celebraran activitats lúdiques, socials i culturals. Johny Córdova ha explicat que l'entitat Fedelatina de Barcelona els ha destinat una subvenció per poder tenir una persona permanentment al casal. El local oferirà a la comunitat immigrant de la Cerdanya ajuda per rebre informació o tramitar expedients de regulació, permisos de treball i residència, de reagrupament familiar, i també per buscar feina o fer cursos de llengua o informàtica que els ajudin a una millor integració. /Font

redacció

Developer