..... Inici | Ràdio | Recerca

Brasil: Nova ministra demana Comissió de la Veritat sobre la dictadura

by 16:37 0 comentaris

Maria do Rosário va assumir el càrrec dilluns (3) com a Ministra de Drets Humans del nou govern del Brasil, i va prometre avançar en el reconeixement de violacions dels drets humans durant el règim militar. Durant el seu discurs, li va demanar al Congrés que aprovés la creació de la Comissió de la Veritat sobre els morts i els desapareguts durant la dictadura brasilera.

El projecte de llei creat per la Comissió va ser enviat al Congrés al maig de 2010 pel President Lula da Silva i continua pendent d'aprovació. Segons el projecte, la comissió, que té com objectiu "promoure la reconciliació nacional", tindrà per objectiu aclarir detalladament els casos de tortura, assassinats, desaparicions forçades, ocultació de cadàvers i la seva autoria, encara que succeïts a l'estranger."

 "Faig una crida a la Cambra de Representants i al Senat; fem un debat bo, democràtic, i que pugui ser aprovat el projecte de llei per a la creació d'una Comissió de la Veritat", va dir. "No som aquí per fer un enfrontament entre els parlamentaris o per estar en contra de la mesura, sinó per rescatar la nostra història i explicar-la en la seva totalitat", va dir la ministra.

D'acord amb Maria do Rosário, "hem de continuar amb el procés de reconeixement de la responsabilitat de l'Estat per greus violacions dels drets humans, perquè no es repeteixi, i amb èmfasi en el període 1964-1985, per tal de passar pàgina d'aquest període en la història del país."

El desig de la nova ministra d'accelerar el procés de reconeixement de violacions dels drets humans durant la dictadura pot xocar amb la decisió de la Cort Suprema de Justícia (STF), que a l'abril de 2010 va rebutjar l'acció proposada pel Col·legi d'Advocats de Brasil (OAB), que va qüestionar la concessió d'amnistia a agents de l'Estat involucrats en delictes com ara la tortura, els assassinats i desaparicions durant el règim militar.

Segons la majoria de la Cort, l'amnistia "àmplia i sense restriccions" va ser el responsable de facilitar la transició entre el règim autoritari i el règim democràtic actual. La Llei d'Amnistia va ser aprovada fa 30 anys. // Font.

redacció

Developer